Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2018 07:35

"Росія готова воювати на території Білорусі"

— Військовий напад на Білорусь буде розцінюватися як атака на Росію, — заявив посол РФ у Мінську 49-річний Михайло Бабич. — У нас із білоруськими партнерами абсолютне взаєморозуміння. Діє регіональне угруповання військ. Сформовані всі компоненти, які необхідні як для оборони, так і для удару у відповідь.

Так російський посол прокоментував можливе створення постійної американської бази в Польщі. Це питання обговорювали президент США Дональд Трамп і його колега з Варшави Анджей Дуда у вересні у Вашингтоні. Під час спільної прес-конференції Трамп схвалив рішення Варшави про виділення $1,5–2 млрд на будівництво інфраструктури під американську базу. Зараз на території Польщі перебувають близько 3,5 тис. військовослужбовців США.

— Так званий "Форт Трамп" з'явиться не раніше, ніж за два роки. Якщо його взагалі побудують. 2015-го Лукашенко відмовився розміщувати на білоруській території російську військову базу. Заявив, що Білорусі ніщо не загрожує. Тепер Москва може казати, що небезпека є. Наполягати на розміщенні своєї військової бази, — говорить білоруський журналіст Денис Лавнікевич, 44 роки.

— Із 2014-го Лукашенко намагався демонструвати військову незалежність від Москви. Побачив, що відбулося в Україні. Знає, що в Білорусі спровокувати військовий конфлікт можна легше і швидше. Лукашенку дали зрозуміти: Росія захищатиме його країну, як Радянський Союз колись Чехословаччину (війська СРСР вторглися 21 серпня 1968 року в Чехословаччину, повалили уряд та окупували країну. — ГПУ). Білорусь разом із РФ, Вірменією, Казахстаном, Киргизстаном і Таджикистаном входить до Організації договору про колективну безпеку. Те, про що заявив Бабич, передбачено цим договором. Додатково нагадувати не було потреби. Однак це — прямий сигнал Лукашенку. Бо місяць тому він сказав, що не може розраховувати на допомогу Росії у випадку якогось конфлікту й готовий роздати своїм людям зброю. І от отримав відповідь: Москва розглядає Білорусь як сферу своїх інтересів і готова воювати на її території.

Зараз ви читаєте новину «"Росія готова воювати на території Білорусі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути