вівторок, 15 січня 2019 06:30

РФ щороку вивозить із Донбасу вугілля на 288 мільйонів доларів

Україна ініціюватиме міжнародне розслідування постачання Росією вугілля з окупованих територій Донбасу до Європи.

7 січня біля берегів Туреччини затонуло вантажне судно "Волга-Балт" під панамським прапором. На борту були 13 людей. 11 із них — громадяни України, четверо загинули. В Міністерстві з тимчасово окупованих територій заявили, що судно доставляло вугілля з Росії в Туреччину. Київ підозрює, що воно з Донбасу. В Туреччині відкрили кримінальну справу через аварію судна. Україна просить офіційно підтвердити чи спростувати, чи везло судно вугілля з ДНР і ЛНР.

— Перевіряємо походження вантажу. Ми знаємо про російські спроби змішувати вугілля з окупованих територій зі своїм і вивозити його. І не тільки в Туреччину, — каже міністр закордонних справ України 51-річний Павло Клімкін. — Я говорив із європейськими партнерами. Є інформація, що були російські спроби вивозити змішане вугілля і до деяких європейських країн. Працюємо, щоб зробити відповідне розслідування.

— Низка факторів підтверджують, що через порти Росії вивозять вугілля незаконно видобуте і доставлене з окупованого Донбасу, — говорить міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш, 47 років. — Наприклад, порт "Азов" Ростовської області, з якого вийшло затонуле біля Туреччини судно, за останні роки збільшив перевалку вугілля на 50 відсотків. Подібне — і в сусідніх портах Росії.

З окупованого Донбасу РФ щороку вивозить 2,8 млн т антрацитового вугілля на $288 млн, говорить ­міністр.

У 2015–2016 роках паливо з окупованого Донбасу надходило на підконтрольні Україні території для потреб теплоелектростанцій і металургійних підприємств.

Власники копалень — більшість яких належать компанії ДТЕК Ріната Ахметова — перенесли офіційно бізнес на підконтрольну Україні територію. У грудні 2016-го активісти почали блокаду окупованих районів із вимогою припинити торгівлю з ними. У відповідь ДНР і ЛНР "націоналізували" шахти. 15 березня 2017 року Рада нацбезпеки й оборони ухвалила рішення припинити перевезення вантажів через лінію протистояння на Донбасі.

У жовтні 2017-го стало відомо про постачання Росією вугілля з Донбасу до Польщі за сфабрикованим сертифікатом походження. За січень-вересень того року обсяг поставок до країни перевищив 93 тис. т. Москва приймала вугілля як імпорт з України. Далі відправляла за кордон.

— Міжнародне розслідування може стати прецедентом, що приверне увагу світової спільноти до цієї проблеми, — каже експерт з енергетики Андріан Прокіп, 34 роки.

— Експорт Росією українського вугілля з ОРДЛО до третіх країн важко контролювати. Ні РФ, ні бойовики не дадуть інформації. Маємо лише приблизні цифри. Стратегія української влади може полягати в максимальному розголосі факту.

Раніше Україна намагалася внутрішніми зусиллями протистояти експорту з Донецької і Луганської областей. 2017-го Київ через дипломатичні канали зв'язався з представниками польської влади й продаж до сусідньої країни вдалося зупинити. Але ми знаємо небагато таких вдалих прикладів. Вони не змусять Росію відмовитися від торгівлі енергоресурсами з окупованого Донбасу. У цьому беруть участь і деякі українці. Наприклад, олігарх Сергій Курченко (з 2014-го переховується в Росії; у міжнародному розшуку через підозри у відмиванні коштів, фінансуванні сепаратизму в Україні. — ГПУ) 2017 року почав постачати антрацит у Туреччину.

Зараз ви читаєте новину «РФ щороку вивозить із Донбасу вугілля на 288 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути