понеділок, 25 червня 2007 18:08

Рейтинги Ющенка і Тимошенко — як сполучені судини

 

За два останні місяці стався доволі рідкісний парадокс. Будучи безпосереднім ініціатором та лобістом проведення дострокових виборів, Тимошенко суттєво втратила свій рейтинг.

— Насамперед це пов"язано з її доволі дивною поведінкою останнього часу, — каже Віктор Небоженко, 52 роки, керівник соціологічної служби "Український барометр". — Вона фактично пішла в тінь, бо всю свою активність звела лише до телевізійних виступів, статей та інтерв"ю для західної преси. Отож, утратила свою традиційну роль народного трибуна, який постійно на когось нападає, бореться зі злом тощо.

Водночас різко зросла активність президента, каже політолог. А рейтинги Тимошенко та Ющенка — це як сполучені судини: якщо в когось із них голосів меншає, то в іншого неодмінно більшає.

Чому такими стабільними залишаються показники Партії регіонів?

— Електорат "регіоналів" — це взагалі мрія будь-якого консервативного політика. Бо якщо його "купили" один раз, то він на віки вічні залишається вірним. Навіть якщо ця політична сила взагалі відмовиться від проведення будь-якої передвиборної кампанії та наочної агітації, її виборці все одно добровільно віддадуть їй голоси. Вони також абсолютно не реагуватимуть на нападки та наклепи ворогів партії. Однак у такого електорату є дуже великий мінус — він не може зростати, розвиватися чи змінюватися в кращий бік.

Як поясните доволі скромні показники Юрія Луценка?

— Мати гарний особистий рейтинг дуже важко. Люди доволі легко реагують на активну діяльність, але до ролі народного улюбленця Луценко ще не дотягує. Щоб стати таким, йому треба якась закріплена роль на політичній арені — як, наприклад, Тимошенко має роль правдоборця. Луценко нагадує новий товар, на який гарно подивитися, прицінитися, але поки що не купувати.

Зараз ви читаєте новину «Рейтинги Ющенка і Тимошенко — як сполучені судини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути