Ексклюзиви
четвер, 22 липня 2021 09:06

Польща завдала удару по російських газопроводах

Європейський суд обмежив використання німецького газопроводу ОПАЛ 15 липня. Він є продовженням російського "Північного потоку-1". Тепер його можна використовувати тільки на 50% потужності.

Німеччина 2016 року через Єврокомісію змінила умови експлуатації газопроводу. Це дозволило російському Газпрому використовувати лінію на всю потужність. Польща за підтримки Латвії й Литви подала позов до Суду Європейського Союзу про скасування рішення комісії. Надання винятків для ОПАЛ загрожувало безпеці поставок газу в ЄС. 2019-го суд підтримав позицію Польщі. Однак Німеччина подала апеляцію. Теперішня ухвала суду кладе край суперечці.

"Північний потік‑1" можна використовувати тільки на 50 відсотків

Польща завдала удару по російських газопроводах. Газпром останніми роками пафосно відзначав, що використовує "Північний потік-1" не на 100%, а більше. 2020 року транспортував 59,2 млрд куб. м газу при проєктній потужності в 55 млрд, тобто 107,6%. Відтепер має бути половина.

Рішення автоматично тягне такі ж наслідки для "Північного потоку-2". Але не потрібно мати ілюзій, що російсько-німецький тандем припинить зусилля по нищенню енергетичної солідарності Євросоюзу. Шукатимуть нові варіанти обійти законодавство ЄС, яке обмежує роботу трубопроводів, якщо видобуває і транспортує газ одна й та сама компанія. Потрібно спільними польсько-українсько-литовсько-латвійськими зусиллями продовжити протидіяти "Північному потоку-2" в Європі. На тому березі Атлантики теж не все втрачено.

Михайло ГОНЧАР, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ"

Найголовніша зброя Росії — історичне переосмислення. Воно викреслює супротивника з реальності, говорить російський стратег Сергій Переслєгін. Замість чергового покоління супротивника народжуються люди, що належать країні, яка приватизувала історичний процес. Боротьба за право давати явищам і подіям імена — найвищий рівень війни, за визначенням глави адміністрації президента Росії Антона Вайно

Валерій Пекар, співзасновник громадянської платформи "Нова країна"

Зараз ви читаєте новину «Польща завдала удару по російських газопроводах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути