вівторок, 30 січня 2018 07:30

Політики захищають своє право на корупцію

"Я відчайдушно схвильований занепадом боротьби з корупцією в Києві. Ось приклад. Я їздив до Києва 12–13 разів, і в кінці повинен був оголосити, що ми пропонуємо Україні ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Порошенко і Яценюк обіцяли кроки по генеральному прокурору, але не зробили їх", — каже колишній віце-президент США Джо Байден, 75 років.

Він розповів: тоді пішов на прес-конференцію і сказав, що Штати не нададуть Україні мільярд. "Вони мені говорять: "Ви не маєте таких повноважень, ви — не президент". Кажу: "Телефонуйте йому. Я їду через 6 годин. Якщо ваш генпрокурор (Джозеф Байден різко критикував генпрокурора Віктора Шокіна, той подав у відставку в лютому 2016-го за наполяганням президента. — ГПУ) не буде звільнений доти, ви не отримуєте грошей". І того сучого сина звільнили".

"Якийсь мудак з-за бугра розповідатиме нам, як будувати країну? Вони зроблять свій ручний суд і — кінець. Замкнуть вертикаль антикорупційних органів: бюро — прокуратура — суд. І далі підуть "антикорупційні трійки", як у НКВС. І прийдуть, за ким і коли захочуть. Це буде держава в державі", — обурюється не під запис впливовий депутат "Блоку Петра Порошенка".

"Захід хоче поставити нас під повне зовнішнє управління! Думають, натиснуть на Порошенка, а він змусить нас усе прийняти. Але так не буде в цьому випадку", — додає представник фракції "Народного фронту".

"У світі гроші є. У Китаї, в арабських фондах, багато де. І там ніхто ніяких судів не вимагає. Треба проявити силу, інакше нам кінець", — ледь стримуючись од відвертої лайки, заявив "Українській правді" один із депутатів БПП.

Український порядок денний — у цих цитатах. Або корупціонери відстоять своє "суверенне право" на корупцію, або кредитори змусять українську владу створити незалежний суд.

І якщо це елемент зовнішнього управління, то немає в ньому нічого поганого. Діти в садку теж управляються ззовні. Просто тому, що самі не виживуть. В України вже 25 років величезний потенціал. І водночас ми найбідніша країна Європи. У чому проблема? Тільки в управлінні. Якщо в команду набрати прекрасних гравців, а результату немає, то біда в тренері. І його треба гнати.

Що заважає керувати ефективно? Відсутність мізків чи корумпованість — не так і важливо. І те, й інше сумно. Але коли країна не тільки найбідніша, але й найбільш корумпована, то нею управляють не так тупі, як жадібні. Вони пропонують відмовитися від антикорупційного суду і ще й декриміналізувати (перевести кримінально каране діяння в розряд адміністративних, дисциплінарних. — ГПУ) незаконне збагачення. Альтернатива — створити незалежний антикорупційний суд і зробити амністію всім, крім політиків. Депутати дуже хочуть амністувати "нажите непосильною працею" суддями і прокурорами. Тоді можемо запропонувати їм заплатити не умовні 5 відсотків податків, як для всіх громадян України. А 90 процентів — як для тих, хто погано керував і заважав жити решті громадян.

Не Міжнародному валютному фонду потрібні його вимоги, а Україні. Якщо ми посадимо або змусимо піти з арени натовп корупціонерів, не Байдену стане жити краще. Прихід інвестицій в Україну потрібен не кредиторам, а українцям.

Ну а "великим управлінцям", які не бажають приймати умови МВФ і борються за власний корупційний суверенітет, важливо пам'ятати: для повної незалежності їм треба зберігати заощадження в гривні. А раз вони надають перевагу доларам США, нехай не дивуються, коли в чергового лідера "опору здоровому глузду" їх заморозять десь у Швейцарії.

Зараз ви читаєте новину «Політики захищають своє право на корупцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути