Ексклюзиви
понеділок, 16 липня 2007 15:36

Подорожчають ліки на спирту

Популярні серед пенсіонерів "сердечні" ліки — корвалол, барбовал, валокардін та інші — найближчим часом подорожчають майже на гривню. Виробники запевняють: до цього їх примушує влада. Уряд не виплачує фармацевтам компенсацію за акциз на медичний спирт.

Акциз запровадили 2004-го. Тоді уряд вирішив компенсувати це виробникам із держбюджету. Цього року  передбачено 40 млн грн. Однак, за словами президента Асоціації фармацевтичних виробників України Петра Багрія, 41 рік, виробники не отримали ані копійки.

— Через це більшість фармацевтичних заводів заклали акциз у вартість продукції, — пояснює він. — Ціни на ліки спиртової групи зростуть десь на 30 відсотків.

Міністерство охорони здоров"я запевняє: вартість акцизу продовжуватимуть компенсувати. Проте Петро Багрій каже, що в будь-якому разі передбачених для цього грошей замало. Треба близько 135 млн грн на рік.

Президент Асоціації фармацевтичних виробників додає, що медичний спирт не обкладають акцизом у жодній країні світу. В Україні ж уряд вдався до цього через зловживання — багато спирту використовували не за призначенням. Проте, на думку Петра Багрія, проблему слід  вирішувати інакше. Бо в результаті у збитках залишається основний покупець цих ліків — пенсіонер.

Нині уряд намагається вирішити це питання — шукає гроші на погашення боргів. Тим часом Мінфін наполягає, щоб компенсацію за акциз отримували лише компанії, які працюють на внутрішній ринок.

— Якщо таке станеться, українські фармацевти не зможуть конкурувати на ринку з іншими, — вважає Петро Багрій.

Зараз ви читаєте новину «Подорожчають ліки на спирту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути