четвер, 30 вересня 2010 17:31

Питання гідної оплати вчительської праці є першорядним

Експертна комісія з питань освіти партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна" підготувала план реформ освітньої галузі. Про заходи, які повернуть довіру до вчителя, створять йому умови для творчої роботи і забезпечать підтримку школи з боку держави і суспільства, розповідає керівник експертної комісії Сергій Вєтров.

— Ми пропонуємо дуже виважені, системні кроки. Коли йдеться про виховання наших дітей — майбутнього країни, різкі дії неприпустимі, — каже експерт. — Тому суспільство, батьки повинні сформулювати соціальне замовлення на сучасну середню освіту. У центрі цієї системи слід поставити вчителя і забезпечити його гідною зарплатою.

Іще один важливий момент — схема розрахунку оплати праці педагога. Існує світова практика: педагог, який працює творчо, має високу кваліфікацію, отримує за свою працю значно більше. В Україні ця різниця — копійки. І така "зрівнялівка" грає негативну роль.

Тобто все впирається у фінанси?

— Гроші вирішують не все. Питання гідної оплати вчительської праці є першорядним, бо це ще й питання престижу професії. Важко думати про творчий підхід до роботи і потреби учнів на порожній шлунок. Щойно зміниться на краще ситуація з оплатою — "помолодшають" кадри. Хоча молодь зараз не йде працювати до школи з іншої причини: там немає можливості для самореалізації, професійного зростання.

Заважають жорсткі навчальні плани?

— Система управління "згори вниз", успадкована від СРСР, узагалі не сприяє самореалізації та творчому зростанню. Тому вітчизняній системі освіти потрібно дати більше свободи. Замість нескінченних бюрократичних перевірок і жорстких рамок навчальних планів — повноцінний діалог школи і суспільства. Ми повинні довіряти вчителю. Як професіонал він знає, що і як краще сприймуть його вихованці.

Але батьки хочуть, щоби дітей навчали не лише з душею.

— Розробляти навчальні плани і програми повинні фахівці, а не чиновники, які давно відірвалися від реальної педагогічної роботи. У нас є чимало талановитих педагогів і цікавих методик.

Україна ще кілька років тому заявила про перехід від моделі державного управління освітою до суспільно-державної. Йдеться про систему, де контроль за змістом та якістю освіти переходить до професійних і громадських об"єднань.

Довела свою ефективність і схема освітніх округів. У їх професійні та громадські ради входять педагоги, батьки, громадські діячі, підприємці — всі, хто краще орієнтується у потребах конкретної території. А органи місцевого самоврядування забезпечують роботу шкіл.

Як вирішити питання гідного забезпечення середніх навчальних закладів?

— Із бюджету в нас фінансується не власне освіта, а витрати на утримання приміщень шкіл та зарплати вчителям. А школа може і повинна заробляти, зокрема і на надбавки до зарплат педагогів. Забороняти це — нерозумно. Потрібно також передбачити податкові пільги для підприємців, які фінансово підтримують школи. Це дозволить залучити більше коштів на впровадження нових методик.

Зараз ви читаєте новину «Питання гідної оплати вчительської праці є першорядним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути