четвер, 11 жовтня 2007 18:35

Пік інфляції ми вже минули

Згідно з даними Держкомстату, ціни на споживчі товари та послуги зросли у вересні на 2,2% порівняно з серпнем, сягнувши 14,4% у річному вимірі. Востаннє таке швидке подорожчання було в серпні 2005 року через стрибкоподібне збільшення зарплат і пенсій: спочатку першим урядом Януковича, згодом — Тимошенко.

Нині особливо швидко зростають ціни на харчові продукти. Так, за рік соняшникова олія подорожчала на 49,1%, борошно — на 38,5%, яйця — на 48,2%.

Можна виділити чотири основні причини цьогорічної інфляції.

По-перше, із серпня 2006 року по серпень 2007-го доходи громадян збільшилися на 31%, зокрема зарплата — на 30%. Природно, отримуючи більше грошей, люди хочуть купити більше товарів. Та товари враз не з"являються — тож аби не виникав дефіцит, зростають ціни.

По-друге, особливістю цього року є менший за очікуваний урожай більшості сільськогосподарських культур — соняшнику, зернових та буряку. Відповідно й дорожчають продукти, які з ними пов"язані — соняшникова олія, борошно тощо. А через те, що переважна частина зернових йде на відгодівлю худоби, зросли ціни на м"ясо, молоко, сир, яйця. Збільшилися й інші витрати сільгоспвиробника — на ті ж зарплати, відрахування до бюджету. Тобто собівартість продукції зростає.

За рік соняшникова олія подорожчала на 49,1%

По-третє, на тлі двох попередніх економічних чинників з"явився політичний. Опозиція активно критикувала за високі ціни владу, а та  звинувачувала опозицію. Тож прихильники обох таборів отримали "установку" — ті, кому довіряємо, кажуть, що ціни ростуть і ростимуть. У цьому запевнили і споживачів, і тих, хто встановлює ціни — від дрібного продавця на базарі до великої компанії.

Останньою причиною є швидке зростання пропозиції грошей в економіці. Із травня по вересень Нацбанк викупив на міжбанківському валютному ринку майже $8,4 млрд, які поклав в резерви, випустивши під цю валюту понад 40 млрд грн. Звичайно, таке швидке утворення грошової маси, хоча воно начебто і повністю забезпечене валютними резервами, створює тиск на ціни.

Та швидше за все, темпи подорожчання не збільшуватимуться. Результати поганого врожаю ми вже значною мірою відчули, виробники компенсували зростання собівартості вищими цінами. Це не означає, що вони зменшаться — ціни просто зростатимуть повільніше. Позитивно на них має вплинути і зменшення політичної напруженості — людей перестануть постійно лякати подорожчання. А сезонне зростання імпорту призведе до меншого "вприскування" гривні в обіг. Тож є підстави сподіватися, що пік інфляції цього року вже минув.

Зараз ви читаєте новину «Пік інфляції ми вже минули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути