Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2007 15:06

Підстав для створення конституційної більшості немає

Голова Верховної Ради Олександр Мороз заявив, що найближчим часом антикризова коаліція зросте до 300 народних депутатів.

— На сьогодні політичних підстав для цього не існує, — упевнений заступник директора Центру імені Разумкова Валерій Чалий, 35 років. — Але є певна кількість депутатів опозиції, які очікують рішення Конституційного Суду за імперативним мандатом.

Стаття 81 Конституції України передбачає дострокове припинення повноважень народних депутатів, обраних від політичних партій і блоків, у разі їх виходу зі складу фракцій. Однак, як цю процедуру здійснити, в законі не написано.

Експерт не виключає, що при відповідних зусиллях і "стимуляції" з боку Партії регіонів деякі депутати з опозиційних фракцій можуть стати спочатку позафракційними, а згодом приєднатися до антикризової коаліції. Реалізація ж плану створення конституційної більшості призведе до дисбалансу влади, перестане діяти система стримувань і противаг, вважає Валерій Чалий. В умовах чинної Конституції влада та відповідальність розподілені між урядом, парламентом і президентом. Один етап утворення штучної більшості, коли волевиявлення виборців було змінено домовленістю політиків, ми вже пережили. Новий етап, якщо він буде реалізований, повністю знівелює результати парламентських виборів. Тоді виникнуть сумніви у легітимності такої конфігурації Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Підстав для створення конституційної більшості немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути