Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2008 19:13

"Пенсіонерам можна було давати більш ніж тисячу гривень"

  Василь Юрчишин: ”Виплати вкладів можна було б здійснити через цінні папери”
Василь Юрчишин: ”Виплати вкладів можна було б здійснити через цінні папери”

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, 53 роки, вважає, що повернення вкладів може спровокувати ще більше подорожчання.


Чи варто вкладникам Ощадбанку СРСР справді не поспішати забирати свої вклади, як до цього закликають дехто з експертів — мовляв, потім, після можливої індексації,  можна буде отримати більше?

— Де в чому такі експерти мають рацію. Сума вкладів справді може бути збільшена через індексацію. Бо та ж сама тисяча гривень сьогодні коштує набагато менше, ніж кілька місяців тому.

Існує інша проблема. Для виплат уряд уже виділив близько мільярда гривень. Отримані гроші люди, швидше за все, витратять найближчим часом. Так було, коли підвищували пенсії та зарплати. Це може спровокувати ще більше подорожчання.

Які бачите недоліки в схемі повернення вкладів?

— Наприклад, уряд запропонував кошти понад тисячу гривень використати в безготівковий спосіб на комунальні платежі. Це — хибний шлях. Сфера житлово-комунального господарства сама потребує значних коштів на розвиток. І перекладати гроші з однієї порожньої кишені в іншу недоречно.

Виплати вкладів можна було б здійснити через цінні папери. Це б відкладало в часі отримання грошей готівкою. Бо погано, що вони одразу йдуть в обіг.

А щодо відкриття депозитних рахунків під 13,5% річних для залишків вкладів?

— Це правильно. Навіть доречно було б іще підняти розмір відсотків. Можливо, також варто збільшити частку виплат для пенсіонерів. Сьогодні тисячу гривень, завтра — ще одну. Для старшого покоління це буде краще, та й вони і так уже багато потрапляли в різні дискримінаційні схеми. Для них виплати готівкою будуть зрозумілішими.

Загалом же дуже поганим є ажіотаж, ці великі черги. Це провокує очікування нового витку інфляції.

Зараз ви читаєте новину «"Пенсіонерам можна було давати більш ніж тисячу гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути