четвер, 24 липня 2008 19:20

"Панування Московського патріархату добігає кінця"

"Панування Московського патріархату добігає кінця"

В Україні розпочалося урочисте святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі. На нього запросили Константинопольського і Вселенського Патріарха Варфоломія,  церковних ієрархів із багатьох країн. Але напередодні Московський Патріарх Олексій ІІ розіслав листи архієпископам помісних церков із закликом утриматися від особистої участі в київських урочистостях. Мовляв, запрошено не лише православних ієрархів, а й лідерів усіх християнських конфесій. Культуролог Вадим Скуратівський, 65 років, вважає, що подібні речі ще більше розколюють віруючих.

Як ставитеся до ідеї гучно відсвяткувати цю дату?

— Хай буде, хоча я ставлюся до цього без особливого ентузіазму. Будь-яке свято повинно мати поштовх до свого творення знизу. А коли його нав"язують згори, то це справляє дивне враження. Схоже на радянські свята — День машиніста чи повітряного флоту.

Чи може святкування дати привід для міжконфесійної злагоди в Україні?

— Бажано! Але, зважаючи на поведінку очільників усіх конфесій, поки що не бачу можливості порозуміння. Особливо це стосується Московського патріархату. Час од часу ця Церква забуває, що треба коректно ставитися до інших конфесій. Її ієрархи починають проявляти незрозумілу агресію та ревнощі.

Московська церква прийшла в Київ понад 300 років тому. Її панування в Україні добігає кінця. А кому ж хочеться закінчувати якусь епоху історії? Тим паче що релігійні інститути — консервативні утворення. От вони й збурюють православний люд.

Що думаєте про заклик Олексія ІІ до інших патріархів не приїжджати до Києва?

— Залишається пошкодувати, що замість злагоди поважний церковний ієрарх високого сану вдається до таких речей, які ще більше розколюють віруючих. Це ще раз підтверджує, що Московський патріархат прагне й надалі займати панівне становище в українському православ"ї та не сприймає нових реалій.

Чи не політизується свято від того, що в ньому братимуть участь президент та інші державні діячі?

— Їхня участь доцільна, адже Україна — християнська держава. Звичайно, це буде політизацією. Але питання було заполітизоване ще 1020 років тому. Бо масове хрещення наших предків князем Володимиром було частиною глобальної політики того часу.

Зрештою, Церква ніколи не була аполітичною. Вона виробляла альтернативну політику, або ж пристосовувалася до світської влади. Он під час минулих київських виборів гадали, чи буде настоятель Києво-Печерської лаври балотуватися за списком Компартії. Але Церкву треба поважати й пам"ятати першооснови християнства.

Зараз ви читаєте новину «"Панування Московського патріархату добігає кінця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

70

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути