вівторок, 20 листопада 2018 07:11

Об'єднавчий собор українських церков відбудеться в грудні

"Триває процес підготовки до Об'єднавчого собору православної церкви України. Конкретну дату у грудні 2018 року має підтвердити й оголосити Вселенський патріархат на засіданні Священного синоду 27–29 листопада", — ідеться в повідомленні на сайті Константинопольської патріархії.

Вона вкотре підтвердила намір надати Україні томос. Цей документ про статус помісної — самокерованої, незалежної частини Вселенської православної церкви Київ отримає після обрання предстоятеля церкви на Об'єднавчому соборі.

Українська православна церква Київського патріархату спростувала розмови про проведення Об'єднавчого собору 22 листопада.

"Засоби московської дезінформації поширюють чутки про дату собору з однією метою. Якщо зібрання не відбудеться в оголошений ними день, створять цунамі зради, — написав у "Фейс­бук" речник УПЦ КП Євстратій Зоря, 40 років. — Цю технологію використовували вже десяток разів. Писали, що "представники Константинополя відмовилися їхати в Україну, томосу не буде й українське питання відклали". Не треба розганяти безпідставні очікування. Підготовка до Об'єднавчого собору триває. Це не просто. Але є позитивна динаміка й тверезе бачення ключових осіб".

— Автокефалія для української церкви з'явиться якщо не за дні, то за тижні, — заявив керівник департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш, 49 років, у ефірі "Громадського радіо".

Днями Польська православна церква оголосила, що її священики не повинні спілкуватися з духівництвом УПЦ Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви. Наполягає на зустрічі всіх глав православних церков, щоби посприяти урегулюванню "розколу православ'я на українській землі".

"Собор забороняє духовенству Польської церкви євхаристійне спілкування (можливість спільного служіння літургії. — ГПУ) з духівництвом УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, які у минулому зробили чимало зла", — йдеться в повідомленні Польської церкви.

"Зібрання глав православних церков може бути скликане — це право Вселенського патріарха. Але не для того, щоб обговорювати питання Української автокефалії. Воно вже вирішене. Це суверенне право Вселенського патріарха, а не зібрання предстоятелів, — пояснює Євстратій Зоря. — Після Об'єднавчого собору вже не буде ані УПЦ КП, ані УАПЦ. Діятиме єдина Церква. Тож таке тлумачення польської церкви втратить актуальність".

Зараз ви читаєте новину «Об'єднавчий собор українських церков відбудеться в грудні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути