пʼятниця, 09 листопада 2018 07:40

Ні за Порошенка, ні за Тимошенко люди не вийдуть на вулиці

Чи можливий новий Майдан за підсумками виборів президента 2019 року?

Реальний суспільний протест можливий лише, якщо переможе хтось із відверто проросійських кандидатів. Як Юрій Бойко чи Віктор Медведчук. Це малоймовірний сценарій у новій Україні. Навіть якщо когось із публічних колаборантів і проголосили б переможцем, то жодному з них не дали б скласти присягу президента. Однак тоді це вже був би не Майдан, а щось значно серйозніше.

Реалістичніший варіант — люди масово вийдуть захистити чийсь результат. Але цьому має передувати усвідомлене й однозначне голосування за кандидата, в якого вкрадуть перемогу. Він має бути позитивним персонажем. Майже богом на землі.

Усі кандидати-лідери і близько не викликають аж такої довіри в українців, показує соціологія. Майже бога, яким 2004-го був Віктор Ющенко, серед сьогоднішніх фаворитів немає. Нині виборець шукає варіант, як проголосувати не за, а проти когось. Наприклад, за Петра Порошенка, щоб не перемогла Юлія Тимошенко. Або ж навпаки. У такому випадку революція неможлива. Ніхто не надриватиметься. Це голосування з огидою, а не від оптимізму.

Якби вибори відбулися у найближчу неділю, найімовірніше у другому турі зійшлися б Тимошенко і Порошенко. За такого сценарію Майдан тим більше малоймовірний. Ні за неї, ні за нього ніхто не повставатиме. Він набрид, а її електорат на революцію в принципі не здатен. Бо всі три революції — "на граніті", помаранчеву і гідності — генерували освіченіші пласти української нації.

Зараз ви читаєте новину «Ні за Порошенка, ні за Тимошенко люди не вийдуть на вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути