середа, 18 червня 2008 16:15

Незалежне тестування в законах не згадане

Незалежне оцінювання знань випускників українських шкіл закінчилося.

Із 26 червня по 4 липня додатково тести здаватимуть ті, хто з об"єктивних причин не зміг пройти тестування вчасно.

Уряд уже говорить про успіх експерименту, а опоненти — про його сумнівність і незаконність.

За словами міністра освіти і науки Івана Вакарчука, 61 рік, тестування не пройшли майже 100 тис. випускників загальноосвітніх шкіл, що брали в ньому участь. Утім, результатами оцінювання знань у міністерстві задоволені.

— Достатня для подання документів у вищі навчальні заклади кількість балів становить 124. Понад 51 відсоток від загальної кількості учасників тестування одержали понад 150 балів. Це свідчить про досить високий рівень підготовки й навчання в загальноосвітніх школах, — каже міністр.

До того прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявляла, що з наступного року тестування стане єдиним методом перевірки знань випускників. Для цього Кабміну необхідно внести відповідні зміни в законодавство, а парламенту їх прийняти.

Натомість голова парламентського комітету з питань освіти і науки Володимир Полохало називає  дії Міносвіти незаконними. За його словами, у законах взагалі немає такого терміна, як "незалежне зовнішнє тестування".

Достатня кількість балів становить 124

— Ніяких підстав вважати, що механізм зовнішнього тестування якось поліпшить ситуацію з корупцією в системі освіти, немає, — упевнений 32-річний Юрій Гаврилечко з Фонду суспільної безпеки. — Не оприлюднені результати досліджень про доцільність упровадження цієї системи, хоча експеримент із незалежного оцінювання знань почався ще 2002 року. Спочатку тестування задумувалося як альтернатива вступу до вищих навчальних закладів, а зараз уже розглядається як єдиний можливий варіант.

Також експерт вважає незаконним примушувати складати тести тих, хто отримав середню освіту кілька років тому і має намір вступати до вищих навчальних закладів зараз. Мовляв, випускники шкіл минулих років уже мають атестати.

— Наказом Міносвіти про тестування по суті нівелюють усі атестати про середню освіту. Я би порадив тим, у кого не приймають документи у вищих навчальних закладах через відсутність результатів тестів, подавати на міністерство в адміністративний суд, — каже Юрій Гаврилечко.

Зараз ви читаєте новину «Незалежне тестування в законах не згадане». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути