пʼятниця, 19 січня 2018 05:25

Кількасот фермерів і селян вийшли мітингувати під управління Держгеокадастру

Автор: Оксана ЗОЛОТАРЕВА
  Фермери й селяни Черкаської області мітингували під управлінням Держгеокадастру. Захід підтримали представники Всеукраїнського об’єднання ”Черкащани” та Всеукраїнської аграрної ради
Фермери й селяни Черкаської області мітингували під управлінням Держгеокадастру. Захід підтримали представники Всеукраїнського об’єднання ”Черкащани” та Всеукраїнської аграрної ради

— Тут мова йде про економічний злочин. У нашому районі за тиждень продали землю, що коштувала 45 тисяч гривень, за 16 тисяч за гектар. Усе задокументували й підтвердили в нотаріуса — це наглість, — говорить Олексій Васильченко, заступник директора агрофірми "Маяк" у селі Піщана Золотоніського району Черкаської області.

Кількасот сільгоспвиробників з усієї Черкащини 17 січня зібралися під стінами обласного управління Держгеокадастру, щоб висловити недовіру керівництву цієї установи та захистити інтереси фермерів та селян. Вимагали прийняти законопроект №7363 про внесення правок до Податкового кодексу щодо сприяння діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин. Захід підтримали представники Всеукраїнського об'єднання "Черкащани" та Всеукраїнської аграрної ради.

— 2015 року здав документи в обласний відділ Держгеокадастру. Два роки не міг їх забрати. Пані Возній, яка тут головує, довелося викликати на мене поліцію, бо заходив до них щотижня, — говорить у гучномовець під час мітингу 47-річний Олександр Коваленко, фермер із Катеринопільського району та депутат обласної ради від ВО "Черкащани". — Кожна поїздка обходилася у майже 600 гривень. Так само, як і для багатьох атовців, які живуть у віддалених районах. Вони приїздять, але отримують лише стандартні підготовлені відписки. Інколи навіть переплутують відповіді на звернення. Депутати облради пропонували передати повноваження керівництва землею в об'єднані громади, але нас не чують. Цим у складне становище ставлять 1300 фермерських господарств області. Також звертаємося до президента, щоб нарешті прийняв законопроект про підтримку дрібних фермерських господарств і деконцентрацію повноважень у сфері земельних відносин.

Мітингувальники стояли із плакатами "Виражаємо недовіру Держгеокадастру — геть руки від української землі", "7363 — проти земельної корупції", "Зупинимо свавілля Держгеокадастру — захистимо українське село". Наприкінці виступів спікерів вигукували "Слава Україні! Героям Слава!"

— Документи направлятимемо в НАБУ, СБУ, прокуратуру. Це питання корупції в Держгео­кадастрі і його треба вирішити, — розповідає фермер 57-річний Григорій Білецький із села Русалівка Маньківського району Черкаської області. — Фермерую 15 років. Використовував зарослу земельну ділянку, справно платив орендну плату. Коли закінчився договір, я нею користувався ще чотири роки: сплачував оренду, податки, працевлаштовував людей. У Держгеокадастрі області сказали приїхати на аукціон 11 січня на восьму ранку. Коли приїхав, не допустили, бо, мовляв, не сплатив кошти за участь. Але насправді платіж провели ще 4 січня. Я влаштував скандал, але мене все одно не допустили. Дізнався, що переможець аукціону товариство "Дружба" із села Ризине Звенигородського району платитиме на тисячу менше орендну плату, ніж платив я. Місцевий бюджет недоотримає ці гроші. Я готовий заплатити більше, але мені цього не дають зробити. У районі таких випадків багато, що місцевих фермерів не допускають до аукціону, а великі латифундисти із Києва беруть участь. Ми вже попередили переможця аукціону, що нашу землю вони обробляти не будуть.

— За останні місяці по всій Україні побільшало випадків незаконної передачі земель в оренду з порушенням інтересів орендарів земельних ділянок, що поглиблює недовіру населення до влади. У комісії агропромислового комплексу в обласній раді не раз розглядали ці питання. Двічі зверталися до уряду, президента й прем'єра з пропозицією передати землю на місця в новостворені об'єднані територіальні громади, — говорить 61-річний Олександр Лупашко, депутат обласної ради від ВО "Черкащани". — Тільки на місцях знають, хто допомагає ремонтувати дороги, підвозить діток у школи, фінансує соціальну сферу — це фермери. З такими людьми не можна так чинити, інакше вся земля перекочує олігархам і холдингам. Земля для атовців у селах є і її готові надати, але коли подають документи в Держгеокадастр — усе припиняє рухатися. Два роки землю атовцям не можемо розділити, бо немає дозволів.

Представники керівництва обласного Держгеокадастру до людей не виходять. Мітингувальники говорять, що всі поїхали у відрядження. Після акції фермери й депутати підписують резолюцію-звернення до голови Верховної Ради А. Парубія і депутатів. У ній висловили недовіру начальнику Головного управління Держгео­кадастру Черкаської області — Ользі Залозі та голові Маньківського районного відділу Держ­геокадастру в Черкаській області — Вікторові Гончару. Також вимагають прийняти на позачерговій сесії Черкаської обласної ради рішення про необхідність підтримки законопроекту №7363.

Зараз ви читаєте новину «Кількасот фермерів і селян вийшли мітингувати під управління Держгеокадастру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути