вівторок, 21 травня 2019 07:25

"Не можемо симетрично відповісти на російські санкції"

Україна заборонила ввезення з РФ цементу, виробів із фанери та шаруватої деревини, мінеральних добрив. Відповідне рішення Кабмін ухвалив 15 травня.

— Щодня росіяни проявляють хворобливу ідею приниження і послаблення України. Наше завдання — адекватно реагувати на обмеження. Ми запровадимо дзеркальні санкції, — говорить 41-річний Володимир Гройсман на засідання уряду. Із 1 червня Москва заборонила експортувати нафтопродукти в Україну.

Київ також запровадить додаткові мита на російські товари і встановить квоти на їхні ввезення з серпня 2019 року. Доходи від нових зборів ітимуть до спеціального фонду стимулювання імпортозаміщення. Україна отримає додатково 3,7 млрд грн за друге півріччя 2019-го, каже Степан Кубів, міністр економічного розвитку й торгівлі.

Уже діють персональні обмеження проти російських бізнесменів, чиновників і компаній. Санкційний список нараховує 2607 фізичних осіб і 1080 юридичних. До них застосовують заходи від блокування активів до заборони торгових операцій і участі у приватизації. Серед них — глава Чечні Рамзан Кадиров, міністр оборони Сергій Шойгу, голова Держдуми В'ячеслав Володін. А також "Газпромбанк", "Аэрофлот", телеканали "НТВ" і "Первый".

— Москва обмежила ввезення нафти та вугілля. Ми ж запроваджуємо додаткові мита на ці продукти, — каже економіст Олександр Охріменко, 54 роки.

— По факту наші санкції дублюють їхні. Усі знають — вугілля, що Україна раніше купувала в Росії, насправді йде з окупованого Донбасу. Можемо замінити його на американське чи африканське. Це буде значно дорожче. Зросте ціна електроенергії. Свого вугілля в нас недостатньо. Від цих санкцій більше постраждаємо ми, ніж російська економіка.

Мінеральні добрива з Росії не завозимо вже два роки. Не розумію, чому про це знову заговорили. Київ не може відповісти симетрично. Не маємо ресурсів. Україна не є суттєвим ринком збуту для РФ. Тож самотужки не завдамо їм серйозної економічної шкоди. Все, що могли, зробили раніше.

Зараз ви читаєте новину «"Не можемо симетрично відповісти на російські санкції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути