Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2018 00:20

Наступний президент буде гірший за нинішнього

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Президентська кампанія розділила виборців. Одні чекають після виборів поліпшення. Інші хочуть, щоб не було погіршення. Перші шукають свого фаворита серед претендентів. Другі готові голосувати за чинного главу ­держави.

Однак будь-який наступний президент буде гірший за нинішнього. Навіть якщо ним буде Петро Порошенко.

Чекати економічного дива від нового президента не варто. Україна не самостійна у своїй економічній політиці. Нинішня відносна стабільність – це підсумок західної фінансової підтримки. Наслідок того, що Київ виконує домашнє завдання від міжнародних донорів. Перестане – фінансовий кран закриють. Якщо почне знижувати тарифи, друкувати гроші й іншими способами грати в атракціон небаченої щедрості, то стабільність закінчиться. Міжнародні донори за це платити не будуть. Тоді нас чекає інфляція, падіння гривні, держрегулювання цін і дефіцит товарів.

Тому не варто плекати ілюзії. Наступного дня після другого туру українці прокинуться в такій же країні, в якій засинали.

Наступний президент приречений бути слабким, бо його обиратимуть у два тури. А другий – це голосування не "за", а "проти". Він займе крісло не завдяки своїм перевагам, а в силу недоліків конкурентів.

Країна з недовірою його розглядатиме. Медовий місяць очікувань буде коротшим. Рівень недовіри – вищим. Кількість критики – більшою. Простір для рішучих маневрів – вужчим. А кредит довіри з боку виборців – меншим.

Новий президент не принесе миру. Ключі від миру в Кремля, а не в Банкової. Він не зможе визволити українських політв'язнів. Не зупинить похоронки з фронту. Не поверне окуповані території під контроль Києва. Спроби силового звільнення Донбасу призведуть лише до того, що російська армія перестане вдавати, що її там немає. А доля санкційного тиску на Росію буде під питанням. США не раз попереджали про це Київ. Хто б не опинився в президентському кріслі, єдиний спосіб закінчити війну – капітуляція.

2019 року Україна має віддавати борги. Кілька мільярдів доларів підуть на обслуговування держборгу. Доведеться починати каденцію з режиму економії. Це відіб'ється на осінніх парламентських виборах.

Наступний парламент виявиться більш розділеним і дез­організованим. Буде більше популістів та адвокатів Кремля. Москва спробує посадити в крісло спікера свого ставленика. Реальність вимагатиме непопулярних реформ. А суспільство – миттєвого щастя. Може бути, що нинішній парламент ми будемо згадувати з ностальгією.

Зараз ви читаєте новину «Наступний президент буде гірший за нинішнього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути