вівторок, 22 травня 2007 18:10

Народжування заради грошей масовим явищем не стало

Після запровадження допомоги при народженні дитини в розмірі 8,5 тис. грн українки почали народжувати більше. Водночас можна почути, що жінки з так званих соціальних груп ризику намагаються заробити на пологах.

Кажуть, що діти неблагополучних жінок часто народжуються хворими, з численними патологіями. Це через те, що вагітні завчасно не обстежуються у лікарів, не стають на облік до жіночої консультації. Мовляв, для такої матері самоціль — гроші, а не дитина.

Офіційна статистика цієї тенденції не підтверджує. Начальник відділу охорони дитинства Міністерства охорони здоров"я Валентина Педан, 55 років, розповідає: 2005-го захворюваність немовлят була 221 на тисячу, а торік — 201. Дещо зменшилася й смертність — 2005 року цей показник був 10 на тисячу новонароджених, 2006-го — 9,8.

Також матері стали рідше відмовлятися від дітей. Загалом, в українських дитбудинках нині близько 5 тис. дітей віком до 3 років. 2004-го було 6,5 тис.

2005-го захворюваність немовлят була 221 на тисячу, а торік — 201

Зменшилася смертність від нещасних випадків серед дітей першого року життя — покращився нагляд за ними.

— Не можна сказати, що пологи заради грошей стали в Україні масовим явищем, — підсумовує Педан.

МОЗ готує зміни до законодавства щодо видачі лікарняного листка, аби впливати на тих, хто не дбає про себе та здоров"я дитини.

Дородова та післяродова відпустка надаватиметься всім однаково, незважаючи на те, коли вагітна стала на облік до жіночої консультації.

— Стала на облік вчасно, хоча б до 30 тижнів вагітності — отримуєш оплачувану декретну відпустку, — розповідає про ініціативи МОЗ Педан. — Якщо пізніше — вона зменшується.

43-річного Віктора Сердюка із Всеукраїнської ради з питань захисту прав та безпеки пацієнтів обурюють припущення, що жінки більше народжують заради грошей, відтак нехтують дородовими обстеженнями в лікарні.

— Треба розбиратися в кожному такому випадку, — зазначає він. — Може, жінка не йде на консультацію, бо не довіряє лікарям, часто наражається на грубість та некомпетентність.

Офіційно соціально неблагополучні жінки мають такі самі права, що й інші. Народжують вони у пологових будинках і отримують кваліфіковану медичну допомогу. За словами Валентини Педан, наркоманка чи ВІЛ-інфікована не несе загрози іншим породіллям. Водночас лікарі мають дотримуватися інструкцій під час роботи з кров"ю: одягати гумові рукавички, маску.

Зараз ви читаєте новину «Народжування заради грошей масовим явищем не стало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути