четвер, 22 листопада 2007 18:04

Нардепи ще не усвідомили, для чого вони потрібні

І в Україні, і в Польщі дострокові вибори відбулися майже одночасно. Але початок роботи двох парламентів ознаменувався різними подіями.

Одразу після оголошення результатів опитування на виході з виборчих дільниць польські політики не мали жодного сумніву щодо переможців і переможених. Урядове видання "Право і справедливість" публічно привітало опонентів із Громадянської платформи. В Україні ж досі жодна політична сила не визнала своєї поразки.

У Польщі на другий день після виборів стало чітко зрозуміло, хто сформує урядову більшість. В Україні щодо цього досі немає згоди навіть у середовищі "помаранчевої" "Нашої України".

У Польщі обговорюють подробиці можливих законодавчих інновацій — податки, стосунки в рамках ЄС та перспективу реформ аграрного сектору. В Україні досі жоден лідер парламентської сили не висловив свою думку щодо того, які законопроекти мають бути ухвалені в першу чергу. Натомість вітчизняні медіа з нагоди початку роботи Верховної Ради вимушені були обговорювати інші, певно, не менш важливі питання для українського парламентаризму. Те, що депутати з інших міст тимчасово житимуть у готелі, що апарат Верховної Ради ощасливив кожного народного обранця дермантиновим портфелем, що окремі з них навіть  їздитимуть на роботу громадським транспортом...

У Польщі на другий день після виборів стало зрозуміло, хто сформує урядову більшість

Українські парламентарії вивчили ази демократії — зрозуміли важливість добрих стосунків із медіа, навчилися проводити виборчі кампанії. Навіть вчаться бути терпимими до публічної критики. Але вони ще не усвідомили свого основного призначення — якнайшвидше забезпечити роботу парламенту та ухвалювати закони, і саме ці закони мають стати прелюдією до початку роботи Верховної Ради.

Наші сусіди поляки пройшли довгий шлях відкритої політичної конкуренції, аби навчитися говорити про суттєві речі, що цікавлять громадян. Їхня "помаранчева революція" відбулася наприкінці 1980-х, коли завдяки зусиллям "Солідарності" в країні запрацювали закони вільного політичного ринку. Хоча країну ще довго трусило від непослідовності політиків та корупційних скандалів. Від початку нашої конкурентної боротьби минуло лише три роки.

Можна, звісно, вибачити нашим обранцям брак досвіду та демократичних традицій. Але чи не краще запозичити цей досвід у інших? Кажуть, що дурні вчаться на власних помилках, а розумні — на помилках інших. Якщо депутати це зрозуміють, може, й зможуть до початку сесії розказати не лише про отримані дермантинові портфелі.

Зараз ви читаєте новину «Нардепи ще не усвідомили, для чого вони потрібні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути