Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2008 18:07

Найбільшою демографічною проблемою є алкоголізм

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

17 років тому нас було 52 мільйони. Перепис 2001-го зафіксував цифру 48 457 100. А за даними Держкомстату, на 1 січня цього року нас було вже 46 379 700.

Чия ж вина в тому, що нас поменшало майже на 6 млн? Насамперед винна світова тенденція, за якою ділові й емансиповані жінки в сучасних  добре влаштованих суспільствах народжують дедалі менше. Є, звісно, винятки — як-от багато штатів США. Але в Євросоюзі ситуація з народжуваністю ще гірша, аніж в Україні.

Проте чим наша країна справді різко відрізняється від суспільств з високим рівнем добробуту — це неприпустимо високою смертністю. Насамперед чоловіків продуктивного середнього віку.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова напередодні Нового року заявила, що у країні спостерігається тенденція до втрати генофонду нації внаслідок алкоголізму. Через нього тривалість життя чоловіків в Україні — 62 роки: на 12 років менша, ніж жінок. Особливо загрозлива ситуація в сільській місцевості: чоловіки там живуть приблизно на два роки менше, ніж у містах. Українське село зі зруйнованою інфраструктурою охорони здоров"я та браком роботи масово спивається.

Щоправда, демографи прогнозують, що різниця у рівні смертності між чоловіками та жінками невдовзі дещо зменшиться. Але тішитися цьому не слід — це відбудеться за рахунок скорочення гендерних відмінностей у способі життя. Простіше кажучи, жінки в нас стали пити й палити майже стільки ж, як і чоловіки. Відповідно, й умирати почали частіше.

То здавалося б, аби хоч якось підтримати демографічний баланс, держава має насамперед звернути увагу на це соціальне зло. Але тут робиться на диво мало. Телебачення й біґборди і далі рясніють алкогольною та тютюновою рекламою. Загрозою став пивний алкоголізм підлітків. А чому ж йому не бути, коли реклама пива настирливо вимагає: "Зроби перший крок!".

"Премія" в 50 тисяч гривень породить клас соціально неблагополучних сімей

Щоправда, три роки тому поміж рекламою горілки й пива з"явилися й інші: "Українці, кохаймося". А перший уряд Тимошенко в багато разів підвищив доплату за народження дитини.

Знову тема стимулювання народжуваності спливла під час минулої виборчої кампанії. Спочатку "Наша Україна — Народна самооборона" пообіцяла: збільшимо допомогу при народженні першої дитини до 12 тис. грн, другої — до 15 тис. грн і кожної наступної — до 25 тис. Її одразу ж переплюнула Партія регіонів: обіцяла на першу народжену дитину 11 тис. 700 грн, на другу — 25 тис., на третю та кожну наступну — по 50 тис. НУНС спочатку навіть був покритикував "регіоналів" за популізм, але в складі другого уряду Тимошенко взявся втілювати в життя саме їхні плани.

Невідомо, чи почнуть благополучні й відповідальні родини народжувати суттєво більше.

Але безсумнівно, що "премія" в 50 тис. грн породить клас соціально неблагополучних сімей, які зроблять засобом свого існування саме народження чергової дитини. На жаль, це будуть фізично й морально нездорові діти, позбавлені доброго виховання й освіти. Полишені, враховуючи нинішній розвиток відповідних державних структур, на батьків-алкоголіків, вулицю й самих себе.

А відтак маймо мужність визнати: нинішні зовні шляхетні рішення спричинять років через 10 суттєвий сплеск підліткової, а через 16–20 — уже дорослої злочинності. І чесний український платник податків із середнього класу сьогодні фінансово підтримує народження свого потенційного майбутнього вуличного кривдника, а ще за кілька років — убивці. Навряд чи має він цьому радіти.

Отож, може замість закликів "Кохаймося!" нам варто-таки насамперед порозумнішати і спробувати спільно подолати найбільшу на сьогодні причину демографічної кризи — алкоголізм? Зробивши це, ми виглядатимемо за демографічними показниками незгірш від усіляких німців із французами. Тобто від тих європейців, до яких любимо себе зараховувати.

Звісно, народжуваність потрібно стимулювати. Насамперед якісною та загальнодоступною мережею центрів матері й дитини, ясел, дитсадків, шкіл, медичних закладів, осередків позашкільної роботи з підлітками тощо. Тобто всього того, що в сукупності тільки й може зробити наступне покоління українців освіченим, здоровим, законослухняним і професійно успішним.

Зараз ви читаєте новину «Найбільшою демографічною проблемою є алкоголізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути