Ексклюзиви
вівторок, 06 травня 2008 18:34

Нацбанк звинувачує в інфляції уряд

Національний банк заявляє, що нинішня висока інфляція спричинена насамперед соціальними виплатами уряду Тимошенко. Про це йдеться в монетарному огляді НБУ за перший квартал цього року.

Наведено такі дані. За перші три місяці видатки загального фонду держбюджету  збільшилися на 64%, тоді як за перший квартал 2007-го — на 7, 4%. Зарплата в бюджетній сфері за січень-лютий зросла на 48, 9% порівняно із 18, 5% за відповідний період минулого року. Виплати населенню збільшилися на 137, 9% — торік на перший квартал вони зменшилися на 30, 6%.

— Соціальні видатки завжди особливо зростали у зв"язку із виборчими кампаніями, — каже 53-річний Василь Юрчишин, директор економічних програм центру Разумкова. — Під час минулих виборів теж було взято високі соціальні зобов"язання. Тепер нинішній уряд мусить їх виконувати.

Експерт зауважує: у попередні роки політики лише обіцяли, а цього разу уряд принаймні намагається виконати зобов"язання.

— Соціальні виплати не підкріплені належним обсягом виробництва, — продовжує. — Це і спричиняє інфляцію. Окрім того, ще з кінця 2007 року на світових ринках подорожчали продовольство та енергоносії.

Економіст Віктор Лисицький, 62 роки, вважає звинувачення на адресу уряду спірними й недостатньо обґрунтованими.

— Не можна напевно стверджувати, що саме швидке зростання соціальних видатків із держбюджету посприяло потужній інфляції, — розповідає він. — Нацбанк загострює увагу лише на одній стороні проблеми.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк звинувачує в інфляції уряд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути