четвер, 04 лютого 2010 19:16

На цих виборах українці "вбили" свого батька

  Ніла Зборовська: ”Янукович має бути президентом усієї країни, а не регіону. Прийняти в своє серце і УПА, і Крути, і Мазепу, і Бандеру, і Голодомор”
Ніла Зборовська: ”Янукович має бути президентом усієї країни, а не регіону. Прийняти в своє серце і УПА, і Крути, і Мазепу, і Бандеру, і Голодомор”

Доктор філології, співробітник Інституту літератури ім. Шевченка 47-річна Ніла Зборовська пояснює, які особливості психології українців вивели в другий тур Віктора Януковича та Юлію Тимошенко.

— Після епохи колоніалізму в українській сім"ї ослабла фігура батька. Чоловіки втрачають вольові якості, а жінки прагнуть виконати чоловічі ролі. Сильний чоловік-українець активізує в українському чоловічому середовищі комплекс батьковбивства.

На цих виборах українці "вбили" свого "батька" й об"єдналися навколо "матері". Але на відміну від Ющенка, Тимошенко — не державотворець, а успішний політик-авантюрист. Вона блискуче розігрує національну ідею, яка вже раз спрацювала під час помаранчевої революції. Замість посилювати націєтворчу фігуру президента, Тимошенко п"ять років воювала з ним і відіграла головну роль у вбивстві "батька". Уся її політична агітація побудована на образі ворога-чоловіка. Її запеклим ворогами були Кучма і Янукович, потім Ющенко, знову Янукович.

Лідер "Регіонів" вийшов у другий тур як сильний чоловік?

— Він уособлює пролетарську, маргінальну, космополітичну Україну. За нього голосують регіони, які досі під впливом успадкованої від радянських часів класової свідомості. Гасло Януковича "Україна для людей" орієнтований на матеріальні інтереси виборця. Система цінностей не ґрунтується на першості духовності. Він претендує на батька нації, але не може ним бути.

Чи може Віктор Янукович розвинутися до рівня лідера нації?

— Така зміна можлива. Він має бути президентом усієї країни, а не регіону. Прийняти в своє серце УПА, Крути, Мазепу, Голодомор. Відкрити ці явища людям, які їх не розуміють.

Чому в Тимошенко не склалося з Ющенком?

— У неї не склалося б із жодним чоловіком-лідером. Тимошенко формувалася в сім"ї без батька. Психологічно вона — донька матері, скривдженої батьком. Сильні чоловіки для неї — потенційна загроза.

Тимошенко формувалася у сім"ї без батька. Психологічно вона — донька матері, скривдженої батьком

Чому навіть чоловіки-лідери голосують за неї?

— Українці романтичні — голосують серцем, а не розумом. Тимошенко часом розігрує жіночність, безвинність. Провину за невдачі перекладає на "слабких" чоловіків-політиків. Хоча до влади її ведуть прагматичні чоловіки — Олександр Турчинов, Юрій Луценко, Сергій Терьохін. Вони самі не можуть очолити владу, тому використовують Тимошенко.

Чи довго протримаються при владі Тимошенко або Янукович?

— Ці двоє підготували ґрунт для альтернативного політика-космополіта. Космополітична епоха в Україні лише починається.

Зараз ви читаєте новину «На цих виборах українці "вбили" свого батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути