четвер, 18 грудня 2008 17:14

"На Божі зібрання Миколай завжди приходив брудним"

19 грудня в Україні вшановують Святого Миколая. Провідний науковий співробітник  Інституту українознавства Міністерства освіти й науки Валентина Борисенко, 63 роки, каже, що від цього дня починали розучувати різдвяні колядки і щедрівки.

Як прийшло це свято в Україну?

— Колись вважали, що з 19 грудня власне зима владно входить у свої права. Від Миколи починалися морози. Святий Миколай найбільше допомагає знедоленим, бідним, рятує від стихій. У легендах він завжди запізнювався на Божі зібрання і приходив брудним, бо допомагав комусь витягнути воза з болота абощо.

За радянських часів народно-календарна обрядовість мало шанувалася. Але в народній пам"яті ці традиції зберігалися. Люди знали про те, що Миколай — дуже добрий святий. Але якщо у цей день прясти, рубати, шити тощо, то покарає.

Настільки це свято відроджується?

— За роки незалежності народні традиції почали відроджуватися швидко. Бо про ці свята пишуть газети, їх показують на телебаченні, проводять у школах і дитячих садках.

На Західній Україні День Святого Миколая шанують більше. Бо ще у 1920–1930 роки Союз українок для піднесення національної свідомості проводив там масові народні свята за участю молоді. Раніше на свято Миколи тільки пекли печиво — "миколайчики", а особливих подарунків для малечі не готували. Святий Миколай був невидимим, а тепер він приходить до людей як Дід Мороз. Подарунки слухняним діткам під подушку чи в нове взуття — це вже з ХХ століття.

На Сході теж починають шанувати цей день. Бо він пов"язаний із подарунками для дітей. І вже стає культмасовим заходом у школах, дитячих садках, клубах.

Від свята Миколи починалися вечорниці, на яких дівочі й парубочі громади розучували колядки та щедрівки до різдвяних свят. Було б дуже добре цю традицію підхопити, щоб у школах навчили дітей правильно колядувати. Бо втрата старосвятської колядки — небезпечна тенденція. Інші народи її уже втратили.

Святий Миколай був у наших предків одним із найбільш шанованих святих?

— Він був у головній Трійці поруч із Господом і Божою Матір"ю. У народних легендах і переказах виступав як покровитель рибалок, мореплавців і мандрівників, кораблебудівників, селян і сиріт, хоронителем від стихійних лих. У Києві на Подолі аж три церкви Святого Миколая. Легенда розповідає, що він врятував дитину, яка втопилася, і приніс її у церкву на Поділ. Коли батьки прийшли туди, дитина лежала мокрою під іконою цього святого.

Зараз ви читаєте новину «"На Божі зібрання Миколай завжди приходив брудним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути