четвер, 23 квітня 2020 07:00

Можемо заробити на кризі

"Бізнес зі зберігання нафти зараз найприбутковіший. Потрібно не проґавити можливості, — пише у фейсбуку виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко, 43 роки. — США вистачить потужностей для зберігання нафти до листопада. А в Україні є величезна нафтотранспортна система".

Вперше в історії ціна на американську нафту ВТІ стала від'ємною. 20 квітня на Нью-йоркській товарній біржі її вартість на травень упала до нуля, а потім сягнула "мінус" $37 за барель. Падіння становило 300%. Фактично продавці наф­ти мають доплачувати покупцям, щоб ті її забрали. На світовому ринку утворився великий надлишок нафти через зменшення попиту, викликаного пандемією.

Ціни нафти на червень впали на 5%, до $20 за барель.

Падінням відреагувала і нафта марки "Уралс", якою торгують російські компанії. 20 квітня її ціна на негайне постачання становила мінус $2 за барель, що на 112,7% менше останньої ціни — $15,7.

10 квітня 22 країни з групи найбільших експортерів нафти домовилися скоротити її видобуток на 10%. Ціни обвалилися на початку березня — із $60 до $34 за барель. За кілька днів до того на переговорах Росія відмовилася скорочувати видобуток.

— Попри те, що країни-нафтовидобувники вже домовилися про зменшення видобутку, пропозиція вже перевищує попит у рази і ціни падають, — каже економіст Андрій НОВАК, 47 років.

— Коронавірус поглибив нафтову кризу. Більшість країн запровадили карантинні заходи або надзвичайний стан. Обмежили або зупинили діяльність підприємств, транспорт. Попит на нафтопродукти зменшився ще більше. Доки триватиме карантин у ключових економіках світу, доти продовжуватиметься криза на нафтовому ринку і ціни знижуватимуться. Ідеться про США, Китай, Канаду, ЄС. Саме вони найбільші споживачі. Ціни ще падатимуть. Виробники готові доплачувати, аби тільки сировину забрали зі сховищ.

Економіка РФ майже повністю зав'язана на продажі нафти й газу. Для неї це великий удар. Різко впав курс рубля. Ця тенденція триватиме. Резервні фонди РФ вичерпуватимуться. Надходження до бюджетів зменшаться, рівень життя росіян падатиме.

Україна є споживачем нафти і нафтопродуктів. Отже, що нижча ціна, то краще. Якщо європейські сховища будуть переповнені, можемо запропонувати свої потужності. Маємо непогані ресурси для зберігання. Можемо здавати їх в оренду і непогано заробити.

Зараз ви читаєте новину «Можемо заробити на кризі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути