вівторок, 05 грудня 2017 07:41

Молоді українці не цікавляться політикою

Автор: дані Центру ”Нова Європа”
 

— Політики не роблять ставку на молодь як на виборця. Вони кричатимуть про пенсії і субсидії, бо бабусі більш політично активні. Це замкнене коло, — каже засновник громадської організації "Соціал-демократична платформа" 33-річний Богдан Ференс.

22 листопада оприлюднили результати соціологічного опитування "Українське покоління Z: цінності й орієнтири". Ініціював дослідження Центр "Нова Європа" та Фонд ім. Фрідріха Еберта. Опитали 2 тис. респондентів від 14 до 29 років в усіх районах України, окрім окупованих.

— Лише 45 відсотків наших опитуваних із правом голосу реалізували його на минулих парламентських виборах. Молоді українці не цікавляться політикою. Не бачать серед представників влади людей, які могли б відстоювати їхні інтереси, — продовжує Богдан Ференс.

— Пасивне ставлення молоді до політики — загальний тренд. У Грузії й Молдові така ж ситуація. Та коли в цих країнах відбувалися важливі зміни, молодь відігравала ключові ролі. Десь більш радикально, як у нас під час Революції гідності, десь менш.

Раніше була велика різниця між західними молодіжними організаціями й нашими. Зараз її немає. Інформаційні технології подолали бар'єр. У де­яких аспектах наша молодь навіть креативніша. У Німеччині й Великій Британії організації від політичних сил функціо­нують як маленькі партії. Мають сторічну історію. Там є свої кар'єристи, розгалужені структури. Плюс у тому, що є постійне фінансування, досвід роботи. Мінус — це нудно для покоління міленіалів (люди 1980–2000‑х років народження. — ГПУ). Вони готові долучатися до політичних процесів, якщо не вимагатимуть ходити на регулярні збори, писати якісь заяви. Для них головне — щоб було цікаво й корисно. Щоб вони могли розвиватися.

В Євросоюзі помітний спад залучення молоді до політики. Бо не вирішуються її проблеми. Рівень безробіття серед молодих у Португалії й Греції — 45–50 відсотків. Вищий, ніж у нас.

У 2013–2014 роки молодь в Україні задумалася про майбутнє. Почала долучатися до громадського життя. З'явилося багато можливостей. Наприклад, різні безкоштовні тренінги. З іншого боку, це трохи розбестило. Зараз складніше зацікавити, ніж три роки тому. Постає питання реалізації отриманих знань у житті. До того ж міленіали трохи ліниві. Їх потрібно спрямовувати й мотивувати.

Політична еліта все одно змінюється. Є молоді люди в парламенті та в органах місцевого самоврядування. Західні партнери бачать у нашій молоді перспективу. Реформа державної служби спрямована на те, щоб залучати якомога більше її до влади.

Зараз ви читаєте новину «Молоді українці не цікавляться політикою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути