пʼятниця, 14 червня 2019 07:15

Між законною і незаконною датою виборів — два місяці

11 червня Конституційний суд завершив відкриту частину слухань щодо законності указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради. Перейшов до розгляду в закритому режимі. Засідання тривало 8 год.

Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень парламенту 21 травня. За ним позачергові вибори депутатів призначені на 21 липня. Рішення аргументував тим, що в Раді давно немає коаліції. Це дає йому право на розпуск. Офіційно коаліція розпалася 17 травня 2019 року, коли з неї вийшов "Народний фронт". Рада має 30 днів, щоб сформувати нову. І доти не можна відправляти парламент цього скликання на відпочинок. Так само, якщо до завершення його каденції залишилося півроку. Ці дві умови були на момент указу Зеленського.

— Головним аргументом для розпуску Верховної Ради є низька довіра громадян України до цієї інституції — 4 відсотки. А юридична підстава для розпуску — з 2016 року коаліції не існувало, — заявив президент Володимир Зеленський 21 травня.

62 народні депутати висловили незгоду. Вважають, що указ необґрунтований. І скерували до Конституційного суду подання — чи відповідає він Основному закону.

— Конституційний суд може скасувати позачергові вибори, якщо визнає незаконність указу. Тоді в тексті рішення пропишуть: підстава для дострокових виборів зникла, — коментує експерт із конституційного права Богдан Бондаренко, 24 роки.

— Інший варіант, що рішення неконституційним визнають, але вибори не скасують. Бо виборчий процес — це складова волевиявлення громадян України. Але це створить поганий прецедент. У майбутньому кожен глава держави зможе достроково припиняти повноваження парламенту, якщо йому здасться, що коаліції немає.

Якщо вибори влітку скасують, їх перенесуть на жовтень.

Якщо Конституційний суд ухвалить рішення про законність указу, скажуть, що злигалися з новою владою. Якщо навпаки — кричатимуть про руку Порошенка і старих політиків. Хоча суд у будь-якому разі усвідомлює — він вирішує конфлікт між парламентом і президентом.

Найоптимальніше для країни рішення — яке відповідає Конституції. Тобто визнати указ неконституційним і зупинити виборчий процес. У країні політична криза — парламент активно виступає проти президента. Маємо війну всіх проти всіх. Швидкі вибори могли б перезавантажити систему. Але різниця законної і незаконної дати виборів — усього два місяці. Це малий термін, щоб знівелювати Конституцію.

Зараз ви читаєте новину «Між законною і незаконною датою виборів — два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути