Ексклюзиви
вівторок, 17 квітня 2018 07:35

Світ не зважає на українців, бо вони не поважають себе

Світ перебуває на межі ядерної війни. Це час осмислити значення життя.

Ставка у будь-якій війні — більша за нього. За вищі смисли повсякчас в історії віддавали життя не лише окремі люди, а й цілі народи. Вищі за життя — смисли, пов'язані зі свободою, позитивною перспективою, гідністю та самоповагою.

Не кожному вистачить сил зробити ставку, вищу за життя, кинути виклик, який приймуть. Україна досі не здатна на це.

Є чотири способи завоювати повагу найсильніших гравців світу — США, Європи, Китаю. Перший — це високий економічний рівень розвитку. Наприклад, такою є Японія.

Другий спосіб — мати ядерну зброю. Вона — і без багатої економіки — змушує світових лідерів рахуватися з вами. Це стосується Росії, Північної Кореї.

Третій варіант — готовність віддавати життя задля перемоги, не маючи ні високого рівня розвитку, ні ядерної зброї. Так, приміром, чинили в'єтнамці.

Нарешті, четвертий спосіб — високий інноваційний потенціал. Цим шляхом ідуть Гонконг, Сингапур.

На жаль, Україна не спроможна на жодну з цих ставок. Тому наш владний клас, а відтак і українців, не поважають у світі. Під час Майдану ми нарешті зробили потужну ставку. Однак вона не зіграла. Шулери, цинічно посміхаючись, спокійно переграли нас — тих, хто робив таку ставку.

Чому я ненавиджу і водночас поважаю Росію? Бо вона сказала: навіщо нам світ, якщо там не буде РФ? Задля відстоювання своїх інтересів Росія готова на будь-який ризик — навіть ядерної війни.

А наша влада переконала українців, що мир — це краще, ніж війна, бо життя — найцінніше. Це найбільша її брехня. Адже вільна людина починається з моменту, коли усвідомлює цінності, які вищі за життя. Тому я люблю, але не поважаю нинішню Україну. З 2014 року втрачено тисячі життів, однак світ не почав ставитися до нас серйозно. Бо водночас ми дозволяємо своєму владному класу знущатися над нами, принижувати, брехати нам і маніпулювати нами.

Здобута після Майдану самоповага була втрачена. І "Слава Україні!" тепер звучить усе рідше. Самоповага — це основа свободи й позитивної перспективи. Щоразу, коли закриваємо очі на брехню, на корупцію, на маніпуляції, на здирництво, на крадіжки — втрачаємо частинку самоповаги. Це не дозволяє досягати вершин. Хто зрікся раз, змушений буде ще не раз зрікатися.

Революцію не довели до кінця. Почали воювати, але побоялися смертей і стали торгуватися за мир. На інновації не відважилися — стали мляво робити реформи за чужими зразками. Влада здирничає й торгує на крові — ми з цим змирилися. Ніби заявили, що розриваємо економічні стосунки з Росією, а потім виявилося — вони розвиваються. Війну війною досі не називаємо. Покарати злочинців із високим статусом не можемо.

Є лише один спосіб змусити інших поважати нас — зробити щось таке, за що буде варто самим себе поважати. Наперекір усьому світу можна поновити ядерну зброю. Всупереч обставинам стати країною інновацій, радикальніших за будь-які реформи за чужими зразками. Громада може змусити владний клас до відповідальності. Або він схаменеться і почне кардинально змінювати економічну, політичну й культурну моделі — задля проривного розвитку. Або зрештою візьмемо й відвоюємо втрачені території, попри жертви. Лише так здобувається самоповага. Бо основою життя є ставка — більша за життя.

Зараз ви читаєте новину «Світ не зважає на українців, бо вони не поважають себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути