Ексклюзиви
пʼятниця, 22 лютого 2019 05:45

"Ми ні на крок не відступили від європейської і євроатлантичної стратегії"

Автор: WWW.PRESIDENT.GOV.UA
  19 лютого президент Петро Порошенко (в центрі) виступив на спеціальному засіданні Верховної Ради з нагоди п’ятої річниці початку російської агресії. Підписав зміни до Конституції щодо закріплення курсу на вступ України до ЄС і НАТО. На трибуну до себе глава держави запросив спікера парламенту Андрія Парубія (ліворуч) та прем’єр-міністра Володимира Гройс­мана, щоб підкреслити єдність у політичному керівництві країни
19 лютого президент Петро Порошенко (в центрі) виступив на спеціальному засіданні Верховної Ради з нагоди п’ятої річниці початку російської агресії. Підписав зміни до Конституції щодо закріплення курсу на вступ України до ЄС і НАТО. На трибуну до себе глава держави запросив спікера парламенту Андрія Парубія (ліворуч) та прем’єр-міністра Володимира Гройс­мана, щоб підкреслити єдність у політичному керівництві країни

Зміни до Конституції щодо закріп­лення курсу на вступ України до ЄС і НАТО набули чинності. 19 лютого президент підписав їх після виступу у парламенті. Верховна Рада того дня зібралася на спеціальне засідання з нагоди п'ятої річниці початку російської агресії.

На трибуну до себе Петро Порошенко запросив спікера парламенту Андрія Парубія та прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Цей крок був символічним. Підкреслював різницю з подіями десятирічної давнини. Тоді багато в чому незгода у політичному керівництві країни унеможливила отримання плану дій щодо членства України в НАТО.

Нікому європейський і євроатлантичний вибір не давався такою дорогою ціною, як українцям, наголосив у виступі глава держави.

— Звичайно, є чимало претензій, які я приймаю. І помилок зроблено багато. Але ж за п'ять важких років влада ні на крок не відступила від європейської та євроатлантичної стратегії. Ми були послідовними. Елементи цієї стратегії — Угода про асоціацію і безвіз. Елементи цієї стратегії — перетворення Євросоюзу на найпотужнішого торговельного партнера, який допоміг нам пережити наслідки російської економічної блокади. Елементи цієї стратегії — поступове переведення оборонно-безпекового блоку на стандарти НАТО, — підкреслив Порошенко.

Постає логічне питання: хто після президентської кампанії реалізовуватиме закріплені в Основному законі європейські та євроатлантичні прагнення України? Аналіз передвиборчих програм та риторики кандидатів змушує констатувати: гарантом майбутнього вступу до ЄС та НАТО є Петро Порошенко. У його конкурентів цей пункт відсутній у програмних документах.

Саме тому Порошенко акцентує — зміни до Конституції є запобіжником від ревізії зовнішньополітичного курсу. Бо і без того, шлях до Європи не буде простим:

— До вступу в ЄС та Північноатлантичний альянс нам ще належить пройти довгу дорогу: подолати бідність, досягти критеріїв членства, зробити складну домашню роботу, — наголосив президент.

На ще один елемент, який буде чи не вирішальним на шляху до НАТО і ЄС, було пролито світло впродовж останнього часу. Йдеться про те, кого Захід бачить своїм партнером в Україні, з ким готові мати справи, вести переговори, підтримувати.

Низка впливових світових лідерів та політиків послали однозначні сигнали щодо Порошенка як про прийнятного співрозмовника.

Президент Європейської Ради Дональд Туск виступив у Верховній Раді українською мовою та вшанував загиблих Героїв Небесної сотні.

— Я вважаю, що ви є героями та прагматиками. Це унікально, — сказав Туск. — Ціную вашу особисту роль, пане президенте. Маєте причини пишатися. Це не лише моя думка. Ваша репутація та репутація країни є високою і в Брюсселі, і у всіх столицях Європи, — підкреслив він.

Мюнхенська конференція з питань безпеки, що відбулася 15–16 лютого, стала важливим міжнародним форумом з обговорення важливих світових загроз.

Український президент провів переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та віце-президентом США Майком Пенсом. Під час цих перемовин ішлося про продовження тиску на Росію, зокрема в питанні звільнення українських моряків. Згодом стало відомо, що ЄС погодив "азовський" пакет санкцій.

Майк Пенс був максимально відвертим.

— Ми з вами, — сказав він, звертаючись до Порошенка.

Спецпредставник Держдепу по Донбасу Курт Волкер першим серед іноземних політиків назвав речі своїми іменами: Росія прагне усунути Порошенка, тому що не отримує від нього бажаного.

— Вони намагаються атакувати Порошенка, послабити його. Хочуть відсторонити від влади. І, думаю, сподіваються на укладення угоди з новим урядом, що буде на руку Росії, — сказав Волкер.

Тема російської агресії прозвучала й у виступі Петра Порошенка з трибуни ООН під час спеціального засідання Генасамблеї щодо ситуації на окупованих українських територіях. Уже не вперше українській владі вдається винести цю проблему на високий рівень обговорення.

Важливим індикатором була зустріч Порошенка з українською діаспорою. Позиція діаспорян завжди є принциповою в оцінці політика. І у цьому випадку не залишилося сумнівів, кого українські громади за кордоном сприймають як сильного проукраїнського лідера.

Все більшого поширення набуває розуміння, що чинному президентові немає альтернативи. Це лідер, за якого Україна зможе успішно завершити свій шлях до Європи.

Зараз ви читаєте новину «"Ми ні на крок не відступили від європейської і євроатлантичної стратегії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути