неділя, 15 квітня 2007 16:38

"Ми можемо ввійти у вибори і не вийти з них"

  Марина Ставнійчук: ”Я повинна виконувати указ президента, але грошей на це немає”
Марина Ставнійчук: ”Я повинна виконувати указ президента, але грошей на це немає”

Заступник голови Центральної виборчої комісії Марина Ставнійчук, 41 рік, вважає, що дострокові вибори проводити треба, але має бути загальне розуміння їхньої необхідності.


Що змусило ЦВК звернутися до Конституційного суду з проханням якнайшвидше розглянути подання щодо конституційності указу президента про розпуск парламенту?

— Одразу хочу зазначити, що це звернення підписали не всі члени ЦВК, а тільки четверо. Хоча думаю, що днями нашу позицію підтримають й інші. Про це я з ними вже говорила, і вони поділяють мою тривогу щодо нинішньої ситуації. Підтримують зміст цього звернення, але в силу певних обставин у день подачі його не змогли підписати.

А йдеться про те, що є ціла низка пов"язаних із проведенням виборів проблем. Насамперед правових. Їхнє вирішення дасть можливість проводити вибори законно, відкрито та справедливо. Зараз же механізм проведення дострокових виборів недостатньо врегульований. Не вирішене питання їх фінансування. Недостатньо було подано пропозицій щодо формування окружних виборчих комісій. Тому в нашому зверненні немає ніякої політики. Ідеться лише про правові проблеми.

З іншого боку, очевидним є існування політичного конфлікту, насамперед у парламенті. Є спричинений нинішньою конституційною моделлю поділу влади збій у системі противаг. У цих умовах проводити вибори досить складно. Тому зараз дуже важливо, щоб Конституційний суд якомога швидше дав оцінку указу президента. Тоді можна буде організувати виборчий процес належним чином.

Як працює зараз ЦВК і чи є на неї політичний тиск?

— Комісія працює в робочому режимі, але є великі складнощі. За десять днів ми вже одержали три судових рішення, які забороняють підготовку до виборів. І хоча одні рішення були скасовані через кілька днів, інші — через кілька годин, усе це свідчить про нестабільну правову ситуацію.

Одночасно вибори президента і парламенту провести неможливо

Прямого політичного тиску немає. Але в приміщенні ЦВК присутні народні депутати від одних політичних сил, інші заявляють про розгін комісії. У всіх політичних конфліктах намагаються знайти крайнього, а от у виборчих багато охочих зробити таким ЦВК.

Ще раз повторюю: ми перебуваємо в дуже складній правовій ситуації. Президентська сторона каже про те, що Верховної Ради не існує. Як держслужбовець, я повинна виконувати указ президента, але грошей на це немає. До того ж Верховна Рада забороняє нам починати будь-які дії. Наші кроки з виконання цього указу негайно спричиняють звернення до Генпрокуратури тощо. Списки кандидатів в окружні виборчі комісії подали лише дві політичні сили з п"яти представлених у парламенті.

Перебування на лікарняному чотирьох членів пов"язане з політичним тиском?

— Хвороби моїх колег не є визначальним чинником для роботи ЦВК. Є ціла низка проблем, яких ми не вирішимо навіть за наявності кворуму.

Чи може статися так, що буде два склади ЦВК?

— Мені б хотілося думати, що ні. Є постанова Верховної Ради про скасування постанови про наше призначення в 2004 році. Троє моїх колег звернулися до суду по захист своїх інтересів. Суд на сьогодні не розглянув справу по суті, а лише вжив заходів по забезпеченню позовних заяв. Таким чином припинена дія постанови Верховної Ради. Ми, знову ж таки, у непростій ситуації. Сподіваємося, усе відбуватиметься законно.

Чи готова ЦВК до одночасного проведення дострокових президентських і парламентських виборів?

— Я не хочу коментувати політичний аспект цього питання. Можу тільки сказати, що відповідно до Конституції одночасно вибори президента і Верховної Ради провести неможливо. По черзі — так. Але я не хотіла б, щоб мої слова розцінювали як підтримку тієї чи іншої політичної сили. Я — поза політикою.

Наскільки реально провести вибори 27 травня?

— Ми можемо ввійти у вибори і не вийти з них. Потрібне розуміння відповідальності кожного державного органу, не тільки ЦВК. Адже виборчий процес — це не лише діяльність Центральної виборчої комісії. Звісно, в ній працюють фахівці з достатнім досвідом, знанням технологій.

Але нам потрібне загальне розуміння необхідності проведення виборів. Тоді кожен наш крок з організації виборчого процесу не буде предметом розгляду в Генеральній прокуратурі. І буде можливість нормально рухатись у правовому полі.

Якщо Партія регіонів, соціалісти і комуністи не братимуть участі у дострокових виборах, чи будуть вони легітимними?

— Закон не визначає, хто має бути суб"єктом виборчого процесу. Це особиста справа — йти на вибори чи ні. Інша річ, що на попередніх виборах ті політичні сили отримали значну кількість голосів виборців. Конфлікт зараз дуже серйозний, і політичними методами його вже не врегулювати. У цих умовах єдиним арбітром після Конституційного суду є народ. І єдиний спосіб виходу із ситуації — дострокові вибори. У цьому немає нічого поганого. До такої практики вдавалося багато європейських країн. Мені хотілося б, щоб були досягнуті домовленості й ті сили, що мають широку суспільну підтримку, пішли на вибори.

Зараз ви читаєте новину «"Ми можемо ввійти у вибори і не вийти з них"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути