пʼятниця, 19 січня 2018 07:05

Міжнародний валютний фонд вимагає змінити законопроект про Антикорупційний суд

Міжнародний валютний фонд розкритикував законопроект про ­Антикорупційний суд. Його президент України Петро Порошенко вніс у парламент наприкінці грудня.

Голова місії МВФ Рон ван Роден повідомив, що ухвалення документа в нинішній редакції означатиме порушення Києвом зобов'язань перед міжнародними партнерами. Лист від нього надійшов голові Адміністрації президента Ігорю Райніну. Копії надіслали прем'єру, спікеру Верховної Ради, міністрам.

"Подання президентом законопроекту про Антикорупційний суд мало стати кроком у правильному напрямку, — йдеться у зверненні Рона ван Родена. — Однак низка його положень несумісні із зобов'язаннями України за програмою співпраці з МВФ. Вони суперечать рекомендаціям Венеціанської комісії (дорадчий орган Ради Європи з питань конституційного права. — ГПУ).

Роль громадської ради міжнародних експертів Антикорупційного суду має бути вирішальною, а не дорадчою. Негативне її рішення щодо кандидата на посаду судді має бути зобов'язуючим для Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Право рекомендувати членів громадської ради повинні мати міжнародні організації й донори.

Законопроект президента також не створює достатніх підстав для оперативного початку роботи суду. Щоб він запрацював, знадобиться ухвалити ще один.

У теперішньому вигляді ми не готові підтримати закон. МВФ може допомогти Адміністрації президента переглянути його".

У Світовому банку теж попередили, що Україна має привести законопроект у відповідність до рекомендацій, якщо хоче отримати $800 млн на підтримку реформ.

"Коли ми посваримося з МВФ, економічне зростання зупиниться. Інвестицій не буде, — написав у "Фейсбуку" інвестиційний банкір 35-річний Сергій Фурса.

— Резерви почнуть танути. Можливо, так дотягнемо до виборів президента. Чи вистачить ресурсів далі? Ні. Борги доведеться сплачувати. Нових грошей не буде. Без контролю Фонду економічна політика повернеться до традиційної української "підтримки національного виробника". Результат — відкат усіх реформ, знецінення гривні. Через падіння національної валюти різко зросте вартість імпортних товарів. У тому числі газу. І тоді знову треба буде кардинально підвищувати тарифи. Або нарощувати дефіцит бюджету. А це призведе до ще більшого знецінення гривні.

Міжнародний валютний фонд зараз не тільки гарант нашого економічного добробуту, а й наш основний союзник у війні в Росією. Чи готові ми платити ціною розриву відносин із ним за право корупціонерів не сидіти в тюрмі?"

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний валютний фонд вимагає змінити законопроект про Антикорупційний суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути