вівторок, 12 жовтня 2010 02:01

"Малий бізнес закатують в асфальт"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Ксенія Ляпіна
Ксенія Ляпіна

Верховна Рада прийняла Податковий кодекс у першому читанні. Пропозиції від бізнесменів цей документ не врахував, вважає заступник голови Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, "нунсівка" Ксенія Ляпіна, 46 років.

— Підприємці півроку носять пропозиції і по одному, і колективно, і від асоціацій. Звертаються до віце-прем'єрів Сергія Тігіпка й Бориса Колеснікова, у профільний комітет Верховної Ради. Всі ці пропозиції беруть і кажуть: "приходьте ще". Тобто спосіб врахування пропозицій простий — у сміттєвий кошик.


Що не задовольняє підприємців у проекті Податкового кодексу?

— Частина, що стосується спрощеної системи оподаткування, перероблена в гіршому напрямку. Обмежили кількість видів діяльності, які можуть бути оподатковані за спрощеною системою. Спрощеної системи позбавляють юридичних осіб-підприємців, хоча вони за всіма аналітичними даними сплачували бюджету більше, ніж підприємства на загальній системі оподаткування. Виходить, владі не потрібно наповнювати бюджет. Їй потрібен гачок, на якому триматимуть бізнес.

Частина стосовно адміністрування податків суттєвих змін не зазнала. Викинули найбільш кричущі речі, такі як податковий допит. Проте залишили "контрольні перевірки" — це такий собі "податковий нальот", "податковий рекет". Це дозволяє змусити будь-яке підприємство платити ту суму, яку скажуть податківці. Інакше роботу підприємства заблокують. Тобто малий бізнес зазнає повної поразки. Його закатують в асфальт.

Середній бізнес знаходиться в цікавій ситуації. Ніби ставки податків зменшуються. Але підприємці не радіють. Бо наша податкова система базується не на ставці податку, а на тому, які навантаження хоче покласти на тебе податківець. Яка різниця, в тебе 18 відсотків податок на прибуток чи 25? Податківець тобі намалює все, що захоче, а потім репресивними методами змусить сплатити.

Радіють лише олігархи, які розуміють, що репресії до них не застосують. Вони блискуче можуть виводити гроші на кіпрські офшори. Ті 10 мільярдів, які втратить бюджет від запровадження зменшених ставок, підуть у кишені мільярдерів.


Як захищатиме свої інтереси малий та середній бізнес?

— Підприємці зробили ставки на локальні протести. Там намагаються вплинути на місцеву владу. Дехто закликає траси перекривати, хтось закриває магазини на півдня. Я такої агресії вже років 10 не бачила. Люди готові буквально за зброю братися.

Треба розуміти, що бізнесмен, який не знаходиться під владним "дахом", вимушений іти в тінь. А там вони нічим не захищені. У них викрадають машини, за ними стежать кримінальні авторитети.


У яких регіонах невдоволення підприємців найбільше?

— У східних. І то серед бізнесменів, які агітували за Януковича. Вони повірили в те, що президент їм намалював на рекламних плакатах — податкові канікули на п'ять років. Думали, що то канікули для бізнесу, а виявилося, що то канікули від бізнесу. На заході країни сподівань на цю владу й так не було. У Західній та Центральній Україні підприємці навіть стараються не йти кандидатами у місцеву владу, бо їх примушують балотуватися від Партії регіонів.


Коли може настати пік невдоволення?

— Найближчий місяць буде найбурхливішим. Підприємці впливатимуть на процес через найманих працівників — виводитимуть своїх людей на вулицю.

Зараз ви читаєте новину «"Малий бізнес закатують в асфальт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути