середа, 03 листопада 2010 05:30

Люди не мали можливості нормально проголосувати

Головною сенсацією місцевих виборів стала вкрай низька явка виборців. Майже половина українців або не пішли на вибори, або прийшли і не змогли проголосувати. Причина — величезні черги при видачі бюлетенів. Експерти вважають, що це була відверта виборча технологія.

— За законодавством, вибори відбудуться за будь-якої явки. Навіть якщо буде голосувати половина з реєстру виборців, то прийнятний результат можна забезпечити, — каже політолог Олександр Палій. — Черги на дільницях знизили шанси деяких партій показати гідний результат. Якби явка сягала традиційної позначки близько 60 відсотків, результати багатьох партій були б значно вищі.

Соціологічні опитування напередодні виборів Центру Розумкова показували помітно вищий рейтинг партії Сергія Тігіпка — 12%. Але низька явка виборців негативно вплинула на результат "Сильної України" на місцевих виборах.

— Вистояти кілька годин у довгій черзі, щоб зайти на дільницю, отримати бюлетень і проголосувати — на це зважилися тільки дуже мотивовані люди. Або ті, хто голосує з ідеологічних міркувань, як, наприклад, прихильники Всеукраїнського об'єднання "Свобода", або традиційних парламентських партій, — вважає політолог Олексій Голобуцький. — Найбільш активно на вибори ходять люди похилого віку, а молоді більше схильні до електоральної апатії. На цих виборах "Сильна Україна" ставила на людей малого і середнього бізнесу. А це — переважно зайняті, в яких немає часу стояти в чергах.

Один з найнижчих показників явки зафіксований на Дніпропетровщині. Голова Дніпропетровської обласної територіальної виборчої комісії Павло Шандиба повідомив, що в області, за попередніми даними, проголосували лише 40,8%. Порівняно з першим туром виборів президента у січні, явка 31 жовтня зменшилася більш ніж на 25%.

Зараз ви читаєте новину «Люди не мали можливості нормально проголосувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути