Ексклюзиви
четвер, 05 березня 2020 00:40

Купуємо в аптеці плацебо замість ліків

  Висновок про вміст таблеток ”Панкреатин” виробництва Публічного акціонерного товариства ”Вітаміни” зробив Київський науково-дослідний центр судових експертиз 13 січня на замовлення адвоката Наталії Лавренової за позовом Євгена Маркса до Міністерства охорони здоров’я
Висновок про вміст таблеток ”Панкреатин” виробництва Публічного акціонерного товариства ”Вітаміни” зробив Київський науково-дослідний центр судових експертиз 13 січня на замовлення адвоката Наталії Лавренової за позовом Євгена Маркса до Міністерства охорони здоров’я

Препарат "Панкреатин" є в домашній аптечці кожної другої сім'ї. За призначенням лікаря він необхідний людям, які страждають на панкреатит. Це захворювання підшлункової залози.

Сам препарат — діюча речовина тваринного походження, що має замінити відсутні в організмі ферменти — ліпазу, амілазу й протеазу. Це повноцінні ліки.

Таблетки часто вживають для полегшення засвоєння вуглеводів, жирів і білків. Одна справа, якщо йдеться про наслідки щедрої вечері. Інша — коли людина дійсно хвора. Останнє змусило розібратися в небезпечній ситуації, що виникла з цим препаратом на ринку.

Зараз активно рекламують "Панкреатин" від ПАТ "Вітаміни". Вміст таблеток цього виробника дослідив Київський науково-дослідний центр судових експертиз. Препарат містить набагато менше діючої речовини, ніж зазначено в інструкції, з'ясували експерти. Із задекларованих 250 мг в одній таблетці приблизно 24 мг панкреатину. Це менше 17% заявленого. Решта — неактивні речовини.

Підприємство продає препарат, що в кращому разі є біо­логічно активною добавкою з низькою доведеною ефективністю.

Колишня в. о. голови Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун неодноразово піднімала питання заборони реклами таких засобів. Але влада змінилася і питання зависло.

Кожна десята упаковка ліків у країнах із низьким або середнім рівнем доходів — неякісна або підроблена. Такі дані Всесвітньої організації охорони здоров'я. В Україні — кожна третя, неофіційно говорять експерти МОЗ.

Лише 2017 року українці витратили на ліки в аптеках майже 54 млрд грн. Із них — 14 млрд грн пішло на гомеопатію, фітотерапію та інші ліки без доведеної ефективності. Це 26 грн зі 100. Дослідження проводили фонд "Відродження" та Центр протидії корупції.

Це відповідь на питання, чому виробник недопанкреатину ПАТ "Вітаміни" не хоче називати його БАДом. Усе просто: повноцінний лікарський засіб — це 7% ПДВ. А біологічно активна добавка — 20%.

Міністерство охорони здоров'я і Державний експертний центр поки що не хочуть розбиратися у ситуації з препаратом "Панкреатин". Коли держава не робить нічого для захисту гаманців і здоров'я людей, єдиний вихід — зробити це самому. Варто читати склад ліків, перевіряти рецепти лікарів і довіряти лише надійним виробникам.

Зараз ви читаєте новину «Купуємо в аптеці плацебо замість ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути