Ексклюзиви
четвер, 10 квітня 2008 17:49

"Конфлікти між Ющенком і Тимошенко зумовлені їхніми стратегічними планами"

Цього тижня всередині демократичної коаліції сталася чергова низка конфліктів і непорозумінь.

Парламент не проголосував за подані президентом Віктором Ющенком законопроекти щодо Національної гвардії та сертифікації і стандартизації.

Юлія Тимошенко публічно звинуватила главу держави в пособництві земельній мафії — Ющенко зупинив дію урядової постанови щодо проведення аукціонів із продажу несільськогосподарських земель. Зрештою взаємні звинувачення викликали наміри президента  звільнити члена Центрвиборчкому від БЮТу Жанну Усенко-Чорну. Політолог Михайло Басараб, 30 років, прогнозує, що ще один гучний скандал між президентом і прем"єром станеться після виборів київського міського голови.

Останні події підтверджують, що коаліції фактично немає і вже не буде?

— Швидше за все, градус конфронтації всередині коаліції ще зростатиме з наближенням президентських виборів. Найближчим часом варто чекати на ще одну конфліктну ситуацію, пов"язану з виборами київського міського голови. Особливо якщо Тимошенко їх програє. Сьогодні все виглядає так, що знову переможе Леонід Черновецький. Збереження за ним посади столичного мера й пасивна підтримка цього з боку Віктора Ющенка можуть призвести до чергового гучного скандалу між ним і Тимошенко наприкінці травня. Але й доти траплятимуться, можливо, дрібніші, але все одно резонансні публічні конфлікти.

Чи не складається враження, що така ситуація вигідна обом сторонам і жодна з них свідомо не робить кроків для злагодженої роботи коаліції?

— Ющенко прагне не дати Тимошенко можливостей набрати обертів з огляду на майбутні президентські вибори. Постійна критика дій прем"єра спрямована на те, щоб вона не могла повністю розгорнути свою діяльність, виглядати як виключно позитивний герой української політики. Конфронтаційні ж дії Тимошенко спрямовані на відмежування від Ющенка. Вона хоче продемонструвати, що краща, чесніша за президента. Юлія Володимирівна, поза сумнівом, піде на президентські вибори самостійно.

І хто ж на сьогодні успішніший у цих прагненнях?

— Обоє керуються цинічними мотивами й прагматичними цілями. Але в силу особистих рис, харизми Тимошенко вдається виглядати щирішою у своїх намірах. Хоча зрозуміло, що наміри ці аж ніяк не чесніші чи прозоріші, ніж наміри Ющенка. Вони просто грають у політичну гру і хочуть у ній перемогти. А для цього всі  засоби доцільні.

Ситуація з Усенко-Чорною вказує на те, що головні політичні гравці не виключають можливості дострокових парламентських виборів?

— Я б не проводив такої прямої залежності. Конфлікт довкола Усенко-Чорної насамперед промовисто демонструє те, що Ющенко хоче посилити свої позиції в ЦВК. Але прямим свідченням  підготовки до дострокових виборів це не є. Втім, ситуація в країні настільки напружена, відносини навіть між союзниками так натягнуті, що й дострокових виборів не можна виключати.

Зараз ви читаєте новину «"Конфлікти між Ющенком і Тимошенко зумовлені їхніми стратегічними планами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути