Ексклюзиви
четвер, 06 серпня 2020 05:31

Кличко зійдеться з Пальчевським у боротьбі за Київ

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. Найзапекліше протистояння кандидатів та ідей розгорнеться у столиці.

Після приголомшливого ­успіху минулого літа команда Володимира Зеленського сконцентрувала у своїх руках всю повноту влади, але прогнозовано не змогла зберегти підтримку. Гучні медіаскандали і невміння поводитися на публіці призвели до зниження рейтингу партії "Слуга народу".

Київ задає загальнонаціональні тренди. Рейтинг, здобутий тут, матиме вирішальний вплив на країну. А боротьба за крісло мера формує політиків державного рівня.

— Загальновідомий факт: як голосує Київ, так і вся країна. Здобувши підтримку у столиці, політичній силі легше перенести ці показники на регіони. Тому цьогорічна кампанія проходитиме з акцентом на те, щоб наростити рейтинг у столиці та масштабувати ці показники, — каже політолог 36-річний Петро Олещук.

Через це боротьба за Київ буде напружена. Ще місяць тому чинному міському голові 49-річному Віталієві Кличку прогнозували легку перемогу. Не секрет, що йому вдалося домовитися з Офісом президента. Від партії влади висунули технічного кандидата — Ірину Верещук, чий рейтинг без бренду "Слуга народу" — на рівні похибки.

Соціологія показує, що ­головним суперником Кличка буде позасистемний кандидат, підприємець і громадський діяч Андрій Пальчевський, 59 років. На початку липня він створив партію "Перемога Пальчевського", яка йтиме на вибори по всій ­країні.

Опитування Центру Разумкова на старті кампанії підтвердило високий рівень підтримки в бізнесмена — 11%.

— Пальчевський став свого роду "чорним лебедем" для чинного мера. До його появи не готувався штаб Кличка. Було зрозуміло, що "слуги" злили столицю і через це команда мера не налаштовувалася на реальну конкуренцію. Але ситуація розвивається по-іншому. Враховуючи динаміку, з якою Пальчевський нарощує підтримку, то чи залишиться Кличко міським головою, питання відкрите, — говорить політолог Володимир Цибулько, 56 років.

Кличко і Пальчевський, за опитуваннями, виходять у другий тур. Переваги Андрія Пальчевського в його несистемності. Він не представляє владу. Готує економічну програму, має досвід роботи в міжнародному бізнесі. Усі ці чинники разом роблять колишнього бізнесмена небезпечним суперником для чинного міського голови, який поки що залишається фаворитом перегонів. Очевидно, Київ чекають найбільш непередбачувані вибори за останній час.

Зараз ви читаєте новину «Кличко зійдеться з Пальчевським у боротьбі за Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути