вівторок, 18 вересня 2018 06:40

Київ стає світовим гравцем

15-ту щорічну зустріч Ялтинської європейської стратегії в Києві відвідали британський історик Ніл Ферґюсон, американський винахідник і футуролог Реймонд Курцвейл, перуанський економіст Ернандо де Сото, один із провідних фінансистів сучасності Лоуренс Саммерс, лідер британського гурту "Ю Ту" Боно.

Україна стала точкою, в якій збігаються вектори напруги світових сил. За це заплачено велику ціну, і не з нашої ініціативи.

Слабко, але відчутно проявляється українська суб'єктність у світовій політиці. Ми про це мріяли половину життя. П'ять років тому ніхто не міг уявити, що виникатиме запитання: "А що зробить Україна?" Що скажуть, те і зробить. Бо була стовідсотковим об'єктом, а не суб'єктом. Треба не змарнувати цей шанс.

Розрив між націями, які вже зробили крок у майбутнє, й тими, які вагаються у теперішньому — величезний. Ми занадто застряли в минулому. Потрібно швидко вилазити з нього. Проблеми, які жваво обговорюють в Україні, або давно вирішені, або не мають значення у сучасному світі.

Обговорювати кандидатів у президенти не бачу сенсу аж до кінця року. Натомість варто зосередитися на обговоренні принципів. Що ми хочемо від кандидатів? Яким чином вони мають переконати нас, що зроблять це? Як можемо їх контролювати й примушувати? Без відповідей на ці запитання наступний 5-річний цикл знову буде грою в казино: зробили ставку, а вона виявилася невдалою. Сподіватися на виграш, маючи лише одну фішку раз на п'ять років, несерйозно.

Майбутнє давно не було таким невизначеним, як сьогодні. Що буде з Євросоюзом, НАТО, Сполученими Штатами Америки, Великою Брита­нією, Росією, Китаєм? Що буде з торговельними війнами та світовою фінансовою системою? Що буде зі штучним інтелектом, медіа, інформацією, правдою, Інтернетом? Що буде з демократією? На жодне з цих запитань немає відповіді. Це означає, що ми можемо запропонувати свої ­варіанти.

Вислухавши протилежні точки зору гостей форуму, маю відчуття, що імпічменту президентові США Дональду Трампу не буде. Велика Британія та Євросоюз відкладуть визначення всіх питань втілення брекзиту (вихід Великобританії з ЄС. — ГПУ) на невизначений термін. Буде "вихід без виходу".

Передача влади в Росії може відбутися в будь-який момент. Це буде непростий процес. Після нього кордони країни можуть сильно змінитися.

Європейська єдність щодо Москви в будь-який момент зруйнується. Санкції знімуть. Але Росія знайде спосіб зробити якусь чергову гидоту, щоб об'єднати ЄС проти себе.

Європейцям доведеться розкрити гаманці й витрачати гроші на оборону, не покладаючись на американців.

Китай входить у непрості часи. Отже, проблеми матиме весь світ, бо ця країна — занадто велика.

Зараз ви читаєте новину «Київ стає світовим гравцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути