четвер, 17 червня 2021 06:31

Київ готовий домовлятися про компенсації за "Північний потік-2"

Київ готовий вести переговори про компенсації через втрату грошей за транзит газу в Європу. Збитків у $3 млрд щорічно зазнаємо, якщо запустять газопровід "Північний потік-2" із Росії до Німеччини в обхід України.

— Якщо запропонують переговори, розглянемо пропозицію. Але не обов'язково погодимося, — каже міністр закордонних справ 40-річний Дмитро Кулеба в інтерв'ю німецькому виданню "Ді Вельт" 13 червня. — Враження, що зросла рішучість США домогтися компенсацій для України, якщо "Північний потік-2" добудують. Для нас він є безпековою загрозою. Його треба використати як важіль, аби спонукати Росію до миру.

Деокупація українських територій та енергетична безпека будуть чесною компенсацією, уточнив Кулеба наступного дня.

— Цю умову неможливо виконати. Росія на неї не піде, — говорить політолог Костянтин Батозський, 40 років. — Енергетична безпека — поняття широке. Маємо чіткіше формулювати умови. Нинішні заяви робляться, аби Україна не зникла з порядку денного.

Ефективною компенсацією може стати відкриття наших ринків для європейських інвесторів, ­додає.

— Перед нами постає вибір — відкриваємо країну для бізнесу й інтегруємося в європейську економіку або лишаємося закритою державою з усіма наслідками. Для цього треба проводити реформи, боротися з олігархатом і корупцією.

Німеччина пропонує налагодити виробництво водню та використовувати нашу газотранспортну систему для його експорту. Це перспективно. Але потрібна відповідна інфраструктура. Маємо домовлятися з Туреччиною про будівництво потужностей із перекачування газу через Чорне море на нашу територію.

У травні адміністрація президента США Джо Байдена відмовилася від санкцій проти компанії-оператора "Північного потоку-2".

— Газогін практично добудували. Ми провалили діяльність на американському зовнішньому фронті, майже не працювали на європейському. Зокрема, з німецьким урядом, — каже Батозський.

— Коротко обговорили тему "Північного потоку-2". Ведуться переговори німецьких експертів з американським урядом. Важливо, щоб Україна залишалася транзитером газу, — говорить канцлерка Німеччини Анґела Меркель, 66 років, на зустрічі з президентом США Джо Байденом, 78 років, під час саміту країн "Великої сімки" у Великій Британії 13 червня.

— США значно пом'якшили позицію щодо добудови "Північного потоку-2", — каже директор Міжнародного інституту демократії 51-річний Сергій Таран. — Велика ймовірність, що газогін зведуть. Росія зможе тиснути на Європу. Буде згубний вплив на українську економіку, бо нас позбавлять транзиту. Станемо слабші у пере­говорах.

Останні два роки практично не провадимо дипломатичну діяльність. Треба повертатися до активної зовнішньої політики.

Зараз ви читаєте новину «Київ готовий домовлятися про компенсації за "Північний потік-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути