Ексклюзиви
середа, 05 грудня 2007 15:31

Карати за заперечення Голодомору-геноциду не варто

Чехія стала 13-ю країною, що визнала Голодомор геноцидом українців. 30 листопада чеський парламент ухвалив відповідну постанову.

Раніше подібні дії інших країн мали дещо нелогічний вигляд, ураховуючи ставлення до своєї історії самих українців. Однак цього року визнала нарешті Голодомор геноцидом Верховна Рада, та й нещодавнє вшанування пам"яті жертв голодоморів і репресій було досить вражаючим. Навіть прихильники світової революції та захисники народних мас комуністи принишкли і вже не могли так цинічно та відкрито заперечувати Голодомор 1932–1933 років.

Тепер постає інше питання — запровадження кримінальної відповідальності за заперечення геноциду 1932–1933 років. Ініціює це Віктор Ющенко. Раніше Верховна Рада відмовилася внести цей пункт у постанову про визнання Голодомору геноцидом, однак президент наполягає. Водночас він пропонує карати і за публічне заперечення Голокосту єврейського народу. У відповідній записці глави держави до парламенту йдеться, що понад десять держав Європи вже запровадили за це кримінальну відповідальність. Аналогії та натяк цілком зрозумілі.

Українці в ті часи почувалися не українцями, а радянськими людьми

Для нас Голодомор таке саме болюче питання, як для євреїв Голокост. Коли йдеться про мільйони знищених, то важко дискутувати спокійно — емоції так чи інакше даються взнаки. Бо немає достатньої кари за подібні злочини. Та чи означає це, що в такому випадку варто звертатися до Кримінального кодексу та застосовувати карну відповідальність?

Так, євреї досягли цього у багатьох країнах. І цим фактом дали підстави для сумнівів у їхній правоті. Я зустрічав літературу, де Голокост ставиться під сумнів тільки тому, що його заборонено ставити під сумнів. Отож, навряд чи нам варто йти таким шляхом.

Звісно, під час нещодавніх дискусій з нагоди Дня пам"яті жертв голодоморів і репресій багатьом боляче було чути, як дехто добалакався до такого: мовляв, українці в ті часи почувалися не українцями, а радянськими людьми. З цього та інших безглуздих  аргументів робився висновок — геноциду не було. Бо це злочин проти нації, а її як такої немає.

Та якщо застосувати проти таких промовців кримінальну відповідальність, то в них з"явиться залізний аргумент: мовляв, нам затикають за правду рота. Може, краще навпаки — що більше таких аргументів, то очевиднішою ставатиме їхня безглуздість. Рано чи пізно їх взагалі перестануть слухати.

Зараз ви читаєте новину «Карати за заперечення Голодомору-геноциду не варто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути