неділя, 19 серпня 2007 14:21

Кабмін триматиме ціни тільки до виборів

Навряд чи хто сумнівається, що після дострокових парламентських виборів відбудеться таке ж дострокове подорожчання харчових продуктів. Великих цінових потрясінь удасться уникнути хіба що в найближчі півтора місяця. Адже надворі гарячі в політичному розумінні дні, й будь-який скандал, особливо продовольчий, — це найпридатніший та порівняно недорогий спосіб перерозподілити симпатії виборців. Навіть самі розмови про майбутні економічні катаклізми — ефективна зброя опозиції вже тепер.

Отож не звертати уваги на ціни в уряді нині не можуть. А тут як у жарті: "Не встигли взятися за яйця — пішло дорожчати м"ясо". Приміром, у столиці ціни на свинину та яловичину піднялися до 35–40 грн за кілограм, тоді як ще в липні можна було купити по 20–25 грн.

Із цим Кабмін вирішив боротися постановою. Документ приписує всім суб"єктам господарювання декларувати оптово-відпускні ціни. І не тільки на м"ясо. До переліку потрапили варені ковбасні вироби, молоко, сир, сметана, вершкове масло, борошно та хліб. Та м"ясо — в зоні особливої уваги. Його п"ятдесятивідсоткове подорожчання так схвилювало уряд, що актуальними стали розмови про можливі міждержавні поставки білоруської яловичини в обмін на українське зерно. У владних кабінетах гасити ціни в м"ясних рядах готові навіть імпортом польської свинини.

Не встигли взятися за яйця — пішло дорожчати м"ясо

Представники м"ясного бізнесу вирішили скористатися ситуацією й поторгуватися. Галузеві асоціації домовилися з урядом, що до січня не підвищуватимуть оптово-відпускних цін на свою продукцію. Натомість "пробили" збереження 2008-го державної підтримки галузі на рівні поточного року, а також продовження обмежень на експорт зерна, регулювання торговельної надбавки на м"ясо в роздрібній мережі та недопущення ввезення в Україну неякісної тваринницької продукції. Ці позиції й було зафіксовано минулого тижня в підписаному сторонами Меморандумі про узгодження дій.

Але чи здешевить документ шматок м"яса в українському борщі — питання. Завдання-мінімум влади — стримати зростання цін до виборів, а далі? Адже меморандум по суті — такий собі протокол про наміри. Порушення цієї джентльменської угоди не тягне за собою жодної юридичної відповідальності, хіба що моральну. А де у вітчизняному  політикумі та бізнесових колах відшукати мораль і джентльменство? Щодо політиків, то після 30 вересня вони обов"язково знайдуть "крайніх". Якщо біля влади утримається нинішній уряд — звинуватять нікому не потрібні вибори й опозицію, яка їх затіяла. Якщо ні — шишки посиплються на голови нинішніх членів Кабміну. У будь-якому разі пересічним споживачам доведеться тугіше затягти паски.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін триматиме ціни тільки до виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути