Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2018 06:46

Іспанці зовсім  недавно були схожі на українців

Придбала велосипед, гарний, м'ятного кольору, з кошичком. Давно про такий мріяла. Але за тиждень зрозуміла, що він мені не підходить. Більше годився для рівнинної місцевості. Тож поїхала до магазину його повертати.

Хоча давно живу в Іспанії, але радянське минуле, коли щось повернути було майже неможливо, тихенько шкрябало в душі. Всю дорогу готувалася до відбиття атаки. Але в магазині його швидко забрали.

Ми, вихідці з пострадянської дійсності, тяжко звикаємо до європейської цивілізації. Але так було не тільки з нами. Іспанці ще недавно були схожі на боязких українців. В інших європейських країнах почувалися невпевнено.

Показовим є фільм про іспанську еміграцію 1960-х "Один франк, 14 песетів". Двоє іспанців поїхали шукати роботу у Швейцарії. У тамтешньому поїзді, з'ївши свої бутерброди, викинули обгортки просто під ноги. Швейцарка, яка сиділа поруч, глянула з докором на іспанців, підняла і викинула папір до смітника.

На нудистському пляжі іспанці витріщалися на голих швейцарців, доки один не зробив їм зауваження. Зараз у самій Іспанії є пляжі для нудистів.

Років 10 тому в регіоні Астурія відкрили шведський магазин IКEA. Продавець вкладала товар у безкоштовні великі паперові пакети. Люди почали брати їх по кілька. Магазин ввів за них плату.

Раніше в банківських чергах іспанці стояли, дихаючи одне одному в потилицю. Щоб зберегти фінансові таємниці, на підлозі в банках почали малювати лінії, за якими треба було чекати.

Щодо повернення речей до магазину, тут усе зроблено для зручності клієнта. Іспанці іноді навіть зловживають такими законами. Купують перед новорічними святами одяг, а потім повертають.

Бачила, як у престижний дорогий магазин покупець вертала постільну білизну, яку випрала з кольоровим одягом, і та полиняла. Адміністратор розумів, що покупець нахабно хотіла скористатися ліберальними нормами магазину, але прийняв зіпсований товар. Краще втратити гроші, ніж порушити свої правила.

Українцям треба приймати європейські звичаї. Інші народи теж мусили через це пройти. Якщо в іспанців вийшло, чому не вийде у нас? У совку потрібні були покірність і страх. Задоволення потреб людей ніколи не було метою комуністичного режиму. Маємо навчитися жити як цивілізоване суспільство.

Зараз ви читаєте новину «Іспанці зовсім  недавно були схожі на українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути