пʼятниця, 22 листопада 2019 07:00

Грузини вимагають дострокових парламентських виборів

Автор: REUTERS
  Люди протестують біля будівлі грузинського парламенту в Тбілісі 17 листопада. Вимагають відставки уряду й дострокових парламентських виборів за пропорційною виборчою системою
Люди протестують біля будівлі грузинського парламенту в Тбілісі 17 листопада. Вимагають відставки уряду й дострокових парламентських виборів за пропорційною виборчою системою

У Тбілісі поліція водометами розігнала протест біля будівлі парламенту Грузії 18 листопада. Затримали 37 осіб. Їх звинуватили у хуліганстві й непокорі правоохоронцям. За два дні всіх відпустили.

Протести почалися 14 листопада. Того дня владна партія "Грузинська мрія" не схвалила перехід від змішаної виборчої системи до пропорційної з 2020 року. На вулицю вийшли понад п'ять тисяч людей. Представники опозиції заблокували парламент. На ворота почепили ланцюги із замками. Вулиці перекрили мішками з піском. Встановили намети.

Виборчу реформу партія пообіцяла в червні. Це була одна з вимог учасників багатотисячних протестів у Тбілісі після візиту російського депутата Сергія Гаврилова. Грузинів обурило, що в парламенті він сидів на місці спікера. "Грузинська мрія" тоді визнала провину. Депутат, який запросив Гаврилова, склав мандат, а спікер пішов у відставку.

Зараз мітингувальники вимагають відставки уряду, зміни складу Центральної виборчої комісії та дострокових парламентських виборів за новим законом.

Перехід на пропорційну систему підтримують 58% грузинів. Вважають, це позитивно вплине на розвиток демократії в країні.

"Грузинська мрія" не зацікавлена у виборчій реформі. За пропорційної системи в неї не буде шансів одержати більшість у парламенті восени 2020 року. Змішана гарантує перемогу за рахунок мажоритарників, — пише голова Кавказького інституту миру, демократії та розвитку 65-річний Гіа Нодіа для "Эхо Кавказа". — Влітку влада злякалася народу і пішла на поступки. Відкритий обман розлючених людей — великий політичний ризик. Досі жоден уряд на таке не наважувався.

Голова "Грузинської мрії" Бідзіна Іванішвілі каже, що підтримує реформу, але не "вивертатиме руки" депутатам, які проти. Мовляв, це демократія. Але все шито білими нитками. Мажоритарники перемогли в округах тільки тому, що Іванішвілі поставив їх своїми кандидатами. Конфліктувати з ним не в їхніх інтересах".

Зараз ви читаєте новину «Грузини вимагають дострокових парламентських виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути