пʼятниця, 29 грудня 2017 05:20

"Головною цінністю є люди — співробітники, їхні сім'ї та громади міст, в яких ми працюємо"

Останнє десятиріччя можна назвати проривом у сфері "чистої" енергії. У всьому світі активно створюються нові сонячні, вітрові та гідроелектростанції. Одночасно скорочується кількість атомних і теплових електростанцій, що несуть чималу загрозу для навколишнього середовища. В Україні також упроваджують "зелені" енерготехнології. Маємо для цього величезний потенціал. Значна кількість річок і водойм дає змогу розвивати сучасну гідроенергетику. Про те, як триває цей процес і які перспективи у вітчизняної гідроенергетики, розповів генеральний директор державної компанії "Укргідроенерго" 58-річний Ігор Сирота.

— Останнім часом відбувається активна інтеграція енергетичних систем України та Європейського Союзу. У минулому й поточному році було ухвалено кілька важливих документів в енергетичній галузі, що дає нам всі підстави з оптимізмом дивитися в майбутнє.

У першу чергу, ідеться про схвалену урядом "Програму розвитку української енергетики до 2026 року" і два пов'язаних із нею документи. Це — "Угода про умови приєднання об'єднаної енергосистеми України до європейської континентальної мережі" та "Енергетична стратегія України на період до 2035 року". Ці три найважливіші документи створюють для вітчизняної гідроенергетики своєрідну "дорожню карту". Адже Україна використовує свій гідроенергетичний потенціал усього на 60 відсотків, на відміну від провідних країн. Зокрема, у США цей показник становить 82 відсотки, а в Швейцарії — 90 відсотків.

Підписавши влітку 2017-го "Угоду про умови приєднання об'єднаної енергосистеми України до європейської континентальної мережі", наша держава взяла на себе зобов'язання вжити заходів, які дозволять привести енергетичні об'єкти та мережі у відповідність із європейськими стандартами. Ми очікуємо на прихід інвестицій обсягом понад мільярд євро.

Ці заходи сприятимуть успішній реалізації "Енергетичної стратегії України на період до 2035 року". Вона передбачає, що вже до 2025-го завершать реконструкцію існуючих потужностей ГЕС і будівництво нових, у тому числі й гідроакумулюючих електростанцій. Це дасть можливість збільшити маневрові потужності енергетики й забезпечити покриття пікових навантажень.

Водночас компанія "Укргідроенерго" продовжує демонструвати високі фінансові результати. За підсумками 2017 року в бюджети різних рівнів перераховано понад 1,25 мільярда гривень у вигляді податків, виплачено майже 663 мільйони гривень дивідендів. Також була проведена реформа корпоративного управління.

Які найбільш перспективні проекти будівництва гідроелектростанцій зараз реалізує ваша компанія?

— Уже заплановане будівництво каскаду з шести ГЕС на Дністрі. Це дасть змогу повною мірою використовувати гідроенергетичний потенціал річки. А також задовольнити попит на електроенергію в Карпатському регіоні, прискорити його соціально-економічний розвиток, захистити регіон від паводків, успішно інтегруватися в енергосистему Європи.

Окрім того, будівництво Канівської ГАЕС допоможе значно збільшити потенціал маневрових потужностей, яких не вистачає під час пікових навантажень. Від цього страждають і побутові споживачі електроенергії, й українські підприємства.

Хочу відзначити, що в процесі проектування, будівництва та функціонування ГЕС і ГАЕС ми завжди максимально враховували потенційні екологічні та соціальні наслідки.

Розвиток гідроенергетики потребує постійного оновлення будівель і устаткування. Як та за які кошти проводяться необхідні закупівлі?

— Відкритість та ефективність нашої компанії дають нам можливість тісно спів­працювати з різними організаціями, у тому числі з провідними фінансовими інститутами. Зокрема це Європейський банк реконструкції і розвитку, Всесвітній банк, Європейський інвестиційний банк. Для реалізації наших перспективних проектів ми активно залучали кошти цих фінансових інститутів. Переконані, що зможемо плідно співпрацювати з ними і надалі.

Довіра до нас зарубіжних партнерів пояснюється відкритістю і бездоганною репутацією "Укргідроенерго". У лютому 2017 року наша компанія посіла шосте місце в рейтингу корпоративної прозорості, складеному міжнародною організа­цією Transparency International. Але ми на цьому не зупиняємося. Останнім часом компанія проводить всі основні операції через електронну систему ProZorro. Адже головним нашим пріоритетом є прозорість і чесна конкуренція.

Хочу відзначити, що сучасний високотехнологічний світ стрімко рухається шляхом розвитку. І щоби встигнути, маємо бути абсолютно відкритими до нових знань, технологій і використовувати досягнення інших країн. Тому ми постійно обмінюємося досвідом із нашими колегами з Австрії, Німеччини, Швейцарії. Зараз розглядається проект з упровадження технології плавучих фотоелектричних панелей на ГЕС і ГАЕС. Це дозволить отримати додаткові потужності виробництва електроенергії.

Чи бере участь ваша компанія в соціальних проектах?

— Звісно! Зараз триває робота над розробкою та впровадженням комплексної програми корпоративної соціальної відповідальності "Укргідроенерго". Ми декларуємо, що головною нашою цінністю були і будуть люди — співробітники компанії, їхні сім'ї, громади міст, в яких діють наші філії. На сьогоднішній день компанія забезпечує понад 3 тисячі робочих місць у Чернівецькій, Київській, Херсонській, Черкаській, Запорізькій, Дніпропетровській областях.

Зараз ви читаєте новину «"Головною цінністю є люди — співробітники, їхні сім'ї та громади міст, в яких ми працюємо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути