Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2018 07:05

Німеччина відкладе будівництво "Північного потоку-2" у довгий ящик

Західні компанії, що братимуть участь у будівництві другої гілки газопроводу з Росії до Німеччини в обхід України, потраплять під санкції Сполучених Штатів ­Америки.

Йдеться про закон, підписаний президентом Дональдом Трампом 2 серпня 2017 року. Він накладає додаткові санкції на Іран, Північну Корею та Росію. 20 березня про це нагадала представник держдепартаменту США Гезер Науерт. Документ обмежує співпрацю американських громадян і компаній з енергетичним сектором РФ. Під санкції також потрапляють європейські фірми, що займаються російськими газопроводами.

— Завдяки проросійським лобістам у Європі німецькі регулятори завершують процедури з надання дозволу на будівництво "Північного потоку-2", — говорить керівник центру "Стратегія ХХІ" 54-річний Михайло Гончар. — До кінця місяця федеральне відомство з питань судноплавства і картографії має видати остаточний дозвіл. Тому американці заворушилися. Спусковим механізмом послужило отруєння колишнього агента російського Головного розвідувального управління Сергія Скрипаля на Британських островах. Воно переформатовує ставлення Заходу до РФ у цілому і до запропонованих нею проектів зокрема.

Ці санкції стимулюють перегляд позиції Німеччини. Це — словесний конфлікт, перепалка між Берліном і Вашингтоном. Штати здатні знайти вагомі аргументи, щоб переконати Берлін відкласти на невизначений термін реалізацію цього проекту. Не виключено, що в Німеччині були потужні російські корупційні дії. Можливо, це робилося через Герхарда Шредера (колишній канцлер Німеччини, член правління російської компанії "Газпром". — ГПУ). Якщо якісь факти почнуть виповзати в публічну площину, це загрожує колосальним корупційним скандалом в Берліні. Думаю, Німеччина спустить будівництво потоку на гальма. Не відмовить Москві, але відкладе ідею в довгий ящик.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина відкладе будівництво "Північного потоку-2" у довгий ящик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути