четвер, 27 березня 2008 16:53

Гарантовано перемогти Черновецького можна лише разом

 

У середу розпочалася кампанія з дострокових виборів столичного міського голови та Київради. Незважаючи на неприязнь більшості жителів міста до Леоніда Черновецького, ситуація залишається невизначеною.

Найбільший рейтинг у місті має Блок Юлії Тимошенко. Напевне, перемогу на виборах до міськради отримає саме він. Але з мером складніше. Кандидат від БЮТу навряд чи може розраховувати на таку ж потужну підтримку людей, як його політична сила загалом або особисто Юлія Тимошенко.

Ризик для БЮТу посилюється нинішньою виборчою системою: тур один, а перемагає той, хто набирає найбільше голосів. Саме завдяки цьому 2006 року крісло міського голови здобув Леонід Черновецький, за якого проголосували майже 32% виборців.

БЮТ планує ще до виборів внести зміни до відповідного закону і провести їх у два тури — тоді шансів у Черновецького практично не буде. Але закон змінити непросто. По-перше, треба щонайменше 226 голосів у парламенті. По-друге, закон має підписати президент Віктор Ющенко. По-третє, зміна виборчого законодавства під час кампанії є надто сумнівною з правової точки зору, тому може спричинити судову тяганину. Це якщо не зірве вибори, то поставить їх результат під сумнів. Отже, усі ці три фактори разом роблять практично неможливим проведення столичних виборів за новим законом.

Тому БЮТу потрібна підтримка в разі висування свого кандидата. Наприклад, із боку досить рейтингового в столиці Віталія Кличка, який так само навряд чи переможе самостійно. Або ж "тимошенківці" мають погодитися на висунення спільного з іншими кандидата — "небютівця" — скажімо, того ж Кличка — і працювати на нього. Тобто гарантовано перемогти Черновецького можна лише зусиллями кількох політичних сил.

Зараз ви читаєте новину «Гарантовано перемогти Черновецького можна лише разом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути