Ексклюзиви
вівторок, 25 січня 2011 10:31

Двоє дітей багатьом парам не по кишені

 

Уперше з 2005 року в Україні зафіксували падіння народжуваності. Держкомстат порахував, що найгірша ситуація — менше ніж 10 немовлят на тисячу осіб — була в Донецькій, Луганській, Полтавській, Сумській, Харківській, Черкаській, Чернігівській областях.

— Низька народжуваність пов'язана з економічною кризою, пік якої припав на 2009-й, — каже голова фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, 58 років. — Очевидно, того багато пар вирішили зачекати з батьківством. Мовляв, втратили роботу, зменшилася зарплата, невиплачені кредити, іпотека — які можуть бути діти?

Соціологи кажуть, що більшість сімей прагнуть мати по двоє дітей. Але ці плани не реалізовуються. Двоє дітей для багатьох пар нині просто не по кишені. Це теж фактор зниження народжуваності.

Ситуація може стабілізуватися за рік-два. Хоча не вважаю, що люди бурхливо відреагують на обіцянки влади підняти виплати на дітей. Для покращення демографічної ситуації потрібна цілеспрямована державна політика. Більші виплати — це добре, але не головне, якщо дітей  народжуватимуть заради грошей.

Політика низьких зарплат призводить не лише до дірок у Пенсійному фонді. Оцінка, що 2020-го один працюючий утримуватиме одного пенсіонера вже некоректна. Пенсіонерів насправді буде ще більше, бо частина тих, кого вважають трудовим населенням, виїжджають з України. Відповідно, і дітей народжують за кордоном.

Маючи надприбутки, олігархи не вкладають їх у свої виробництва. Все — на себе: весілля за 18 мільйонів, ювілей за 5. А потім дивуються, що в нас дітей немає. Ще настане такий час, коли на їхніх виробництвах нікому буде працювати.

Зараз ви читаєте новину «Двоє дітей багатьом парам не по кишені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути