пʼятниця, 10 серпня 2018 07:35

До президентських виборів варто заборонити політичну рекламу

Автор: www.twitter com / ЧЕСНО
  17 травня під Верховною Радою відбулася акція ”Ні виборам за законом Януковича”. Основна вимога — ухвалення Виборчого кодексу з відкритими списками. Тоді народні депутати проголосували за законопроект у першому читанні. 6 вересня біля парламенту знову буде мітинг. Учасники вимагатимуть ухвалити нову виборчу систему в цілому
17 травня під Верховною Радою відбулася акція ”Ні виборам за законом Януковича”. Основна вимога — ухвалення Виборчого кодексу з відкритими списками. Тоді народні депутати проголосували за законопроект у першому читанні. 6 вересня біля парламенту знову буде мітинг. Учасники вимагатимуть ухвалити нову виборчу систему в цілому

4 вересня почнеться чергова сесія Верховної Ради. Триватиме до 25 січня наступного року.

— У новому політичному сезоні парламент має закінчити кілька ключових реформ. Зокрема, судову і з децентралізації. Оновити склад Центральної виборчої комісії та ухвалити нове виборче законодавство, — говорить політолог Олексій Кошель, 45 років.

У чому складність з оновленням ЦВК?

— Комісію можна оновити тільки за умови масштабного компромісу між фракціями. Кожна з них може публічно пообіцяти, що дасть певну кількість голосів за кожного кандидата, а не тільки за свого. Але всі хочуть контролювати цей орган.

Для низки політиків проводити ротацію невигідно. Якщо ЦВК залишиться у нинішньому складі — це може бути аргументом для оскарження результатів виборів.

На початок роботи Верховної Ради заплановані акції з вимогами ухвалити новий виборчий закон. Чи підтримає його парламент?

— Говорити про повноцінну виборчу реформу — надто оптимістично. Реально — провести її частково. В першу чергу, треба змінити закон про вибори президента України. Він непоганий, але є одна ключова проблема. Закон утверджує надто дорогі виборчі кампанії. Кандидату, який розраховує на перемогу, необхідно витратити 80–100 мільйонів доларів. У новому законі варто заборонити політичну рекламу. Це — головна стаття витрат.

Законодавство про парламентські вибори теж треба змінювати. Якщо депутати не готові голосувати за відкриті списки, можна запропонувати якісну модель закритих. Щоб не купували голоси в одномандатному окрузі. В умовах змішаної системи варто було б прописати вибори у два тури. Це також скоротило б, відсіювало б можливість підкупу.

Чи можливе створення нової коа­ліції?

— Розклад сил у парламенті великою мірою залежатиме від прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Він зараз перебуває у тісному союзі з "Народним фронтом". Це дає йому можливість знаходити голоси на урядові законопроекти. Процес розпаду нинішньої і створення нової коаліції — тривалий і складний. Особливих передумов для цього немає. Парламент існуватиме в такому напівживому стані до виборів (відбудуться 27 жовтня 2019 року. — ГПУ).

Як на новий політичний сезон вплине наближення виборів?

— Чим ближче до них, тим більше з'являється популістських законопроектів. Наприклад, уже зараз пропонують підняти в кілька разів пенсії тим, хто живе у селі. Або всі конфісковані кошти з митниці використати для підтримки людей літнього віку. Вони — чи не найбільша електоральна група. Кандидатам у президенти і політичним партіям вигідно з ними загравати.

Чи відчуватимемо вплив Євросоюзу, США, Міжнародного валютного фонду на хід виборчої кампанії?

— Західні структури не контролюють українські засоби масової інформації. Не впливають на наших олігархів. Не стріляють у вітчизняних політиків. Значно суттєвіше на вибори впливатиме Росія.

У чому проявлятиметься насамперед?

— Москва атакуватиме українські вибори кількома способами. Перший — це активність проросійських тролів у соціальних мережах і вплив на медіа. Торік були збої в роботі сайтів багатьох державних органів. Це — типовий почерк російських спецслужб. Центрвиборчком нещодавно попросив 160 мільйонів гривень, щоб посилити захист баз даних.

Другий засіб Кремля — підкуп. Пряма фінансова підтримка партії або політика. Москва хоче мати єдину консолідовану проросійську силу. Партія "За життя" Вадима Рабіновича і "Опозиційний блок" уже говорять про об'єднання й спільного кандидата на посаду глави держави.

Які пріоритети на новий політичний сезон матиме президент Порошенко?

— Він акцентуватиме увагу на армії, дипломатії, безвізовому режимі. Петро Олексійович і його команда наголошуватимуть, що за чотири роки у країні відбулося чимало позитивних змін.

Зараз ви читаєте новину «До президентських виборів варто заборонити політичну рекламу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути