Ексклюзиви
вівторок, 16 жовтня 2007 15:51

"Дніпро" на десять років старший за "Динамо"

Українські футбольні клуби старішають на очах. Мода така пішла. Не маючи змоги поборотися за титули та трофеї, власники більшості українських футбольних команд, які в нас чомусь називають "клубами", почали гонитву за "шляхетним походженням".

Про яку шляхетність може йтися без родоводу? Ось і подалися шукати футбольні команди свої древні корені.

Спочатку все мало доволі пристойний вигляд. Міська футбольна команда, яку за радянських часів неодноразово "передавали" з відомства до відомства, вишукує свого "пращура"серед численних футбольних колективів 20–30-х років минулого століття й — не без домішку фантазії — веде від того колективу відлік своїх літ. Таким шляхом пішли майже всі українські футбольні клуби за винятком хіба що київського "Динамо" — єдиного колективу, який справді існує під цією назвою 80 років. Щоправда, має різні організаційні форми.

1918-го українці головне тим і займалися, що засновували футбольні секції

І нехай би вели команди свій родовід від якого-небудь "Машинобудівника" сталінських часів. Та ж родоводу хочеться не просто довгого, а древнього. Чим, скажіть, дніпропетровський "Дніпро" гірше за 70-річний "Шахтар" чи 80-річне "Динамо"? А нічим. Тому ніхто не здивувався, коли нещодавно роком заснування ФК "Дніпро" почали вважати 1925-й, а не 1936-й. Чому б ні? Приміром, харківський "Металіст" не так давно теж "знайшов" свій день народження у тому ж таки 1925-му. І нехай тоді команда звалася не "Дніпро" і могла вважатися "праматір"ю" будь-якого іншого футбольного колективу з Катеринослава — на це все за бажання можна не зважати.

Та й цього виявилося замало. Комусь із "Дніпра" захотілося більшого. Як тій старій із казки Пушкіна, яка не хотіла вже бути "столбовою дворянкою", а бажала стати "царицею морською". Як стало відомо, наступного року ФК "Дніпро" відсвяткує своє... 90-річчя. Хтось знайшов "корені" футбольної команди аж 1918-го, коли на одному із заводів міста була створена футбольна секція. Ну, це ж відомо, що саме 1918 року українці головне тим і займалися, що засновували футбольні секції!

Залишається хіба що подякувати педантичним англійцям, які документально зафіксували народження футболу у його сучасному вигляді 1863-м роком. Завдяки цьому жоден український футбольний клуб гарантовано не відсвяткує найближчим часом свого 150-річчя. А над 145-річчям подумати варто. Бо ж серед тих британців, які затверджували перші футбольні правила, цілком міг бути який-небудь одесит.

Зараз ви читаєте новину «"Дніпро" на десять років старший за "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути