Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2008 14:23

"Для безвізового режиму потрібна політична воля Євросоюзу"

  Олександр Сушко: ”Слід зробити надійнішою та менш корумпованою систему видачі закордонних паспортів”
Олександр Сушко: ”Слід зробити надійнішою та менш корумпованою систему видачі закордонних паспортів”

Директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, 34 роки, вважає, що чинна з 1 січня  2008 року угода між Україною та ЄС про спрощення процедури оформлення віз є загалом доброю з огляду на нещодавнє розширення Шенгенського простору.


Чи реально поставити перед Євросоюзом питання про запровадження безвізового режиму для українців, як про це заявив міністр закордонних справ Володимир Огризко?

— Українські дипломати мають для цього всі підстави — та це питання не одного року. Для такого серйозного рішення потрібна політична воля з боку Євросоюзу. А вона з"явиться тоді, коли Україна перестане сприйматися європейцями як джерело постійної масштабної нелегальної міграції. І коли не асоціюватимемося з країною з дірявими кордонами, крізь які в ЄС потрапляє значна кількість нелегалів із третіх країн. Отож, українській владі слід завершити впорядкування наших меж по всьому периметру.

Що ще треба зробити?

— Слід покращувати міграційне законодавство. Зробити надійнішою та менш корумпованою систему видачі закордонних паспортів. Потрібно змінити кримінальний та адміністративний кодекси, особливо щодо порушень законодавства в міграційній сфері. Багато залежатиме й від того, наскільки плідно та ефективно діятиме угода про спрощення процедури оформлення віз, що набула чинності 1 січня.

Які недоліки й переваги цього документа?

— Загалом, текст угоди добрий. Особливо враховуючи, що нещодавно наші західні сусіди та інші країни Центрально-Східної Європи приєдналися до Шенгенського простору. Це ще більше ускладнило подорожі українців до тих держав.

Угода про спрощення процедури оформлення віз може хоча б частково розв"язати ці проблеми. Вона є продуктом компромісу між Україною та Європейським Союзом. Звісно, українська сторона прагнула отримати більше. Проте ЄС на даному етапі не був до цього готовий.

Загалом, нині рано говорити про ефективність цієї угоди. Перші висновки можна буде зробити не раніше кінця лютого. Головне — текст угоди став кроком у правильному напрямі, хоча й недостатнім для отримання українцями в подальшій перспективі безвізового режиму.

Які саме проблеми може вирішити угода?

— Вона стосується термінів розгляду заявки на отримання візи, надання багаторазових віз замість одноразових, формулювання підстав у разі відмови у видачі такої. До речі, в преамбулі угоди зафіксовано: остаточною метою України є досягнення безвізового режиму для поїздок її громадян до країн ЄС.

Зараз ви читаєте новину «"Для безвізового режиму потрібна політична воля Євросоюзу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути