Ексклюзиви
середа, 31 жовтня 2007 13:49

Дешевшають гривневі кредити

Брати гривневі позики в банках стає вигідніше, ніж у іноземній валюті. У вересні великі фінансові установи країни знизили ставки по кредитах у гривні на 2–3%, дрібні — на 0,5–1,5% річних.

Найбільше подешевшали автокредити та позики на придбання житла — іпотеки. Так, "Райффайзен банк Аваль" зменшив ставки з автокредитування до 13,5% річних (раніше було 16%), за іпотекою — з 16 до 12,5%. У "Правекс-банку" кредити на купівлю авто подешевшали на 0,5%, а на придбання житла — на 2–3% річних. Здешевлення торкнулося й державних програм. Наприклад, банк "Хрещатик" зменшив ставки по гривневих іпотечних кредитах, що видаються за програмою співробітництва з Державною іпотечною установою, на 0,9% — до 12% річних.

Однією з причин таких тенденцій фахівці називають надлишковий обсяг депозитних вкладів у вітчизняних банках. За даними НБУ, залишки на кореспондентських рахунках банків зросли з 16,5 млрд грн у травні до 21,2 млрд грн у вересні. Отож, банкірам вигідніше продавати кредити дешевше, ніж тримати їх мертвим вантажем.

Також на ситуацію вплинула іпотечна криза у США та падіння курсу долара до євро. У результаті виник певний дефіцит залучення вітчизняними банками валютних резервів з-за кордону.

Відповідно, поповзли вгору обсяги гривневого кредитування. За словами начальника управління іпотечного кредитування "Райффайзен банку Аваль" Євгена Дем"янова, 30 років, у серпні гривневі кредити на купівлю нерухомості становили 6% у загальному обсязі виданих банком іпотек, а в жовтні — понад 90%. На думку фахівця, кредитування у гривнях збільшуватиметься й надалі.

— Для людей не так важливо, в якій валюті видаються позики, як рівень ставок, — коментує Євген Дем"янов. — Нині різниця між ставками в доларах і гривнях скоротилася і становить всього майже два відсотки. Раніше вона сягала п"яти-шести.

На думку старшого економіста Центру "САSE-Україна" Володимира Дубровського, 45 років, здешевлення гривневих кредитів зумовлено очікуваннями зміцнення гривні щодо долара. Тим більше, що курс останнього до євро постійно падає.

— Банкіри в цьому випадку працюють на випередження, — каже він. — Та все залежатиме від політики Нацбанку. Бо гривня прив"язана до долара, а не до реальної вартості товарів на внутрішньому ринку. І насправді наша національна валюта повинна дешевшати, бо в нас інфляція набагато вища, ніж у США.

Водночас значного здешевлення позик експерти не прогнозують. Адже останнім часом рівень інфляції в Україні виявився більшим за прогнозований урядом. Хіба що можна очікувати на здешевлення перед новорічними й різдвяними святами товарних кредитів, які видають у магазинах. Бо нинішнє зниження ставок їх практично не торкнулося.

Зараз ви читаєте новину «Дешевшають гривневі кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути