вівторок, 03 квітня 2007 18:30

Держава має більше допомагати молодим сім"ям

 

Старіння населення — це проблема всіх розвинених країн. Вона обумовлена двома чинниками — збільшенням тривалості життя й низькою народжуваністю. Ця теденція не оминула навіть Японію. Хоча загалом для держав Азії це не характерно — там традиційно в сім"ях багато дітей.

Але в Японії старіння населення відбувається через покращання якості життя. Молодь воліє самостверджуватися, робити кар"єру, насолоджуватися здобутками цивілізації, а не заводити сім"ї та дітей. В Україні причиною є навпаки низький рівень життя, невпевненість молодих у майбутньому, матеріальні й житлові проблеми.

— Ця тенденція призведе до того, що корінне населення України зменшуватиметься, — каже заступник директора Інституту геронтології Геннадій Бутенко, 74 роки. — Відтак у наступні десятиліття посилюватимуться міграційні процеси.

Експерт вважає, що до нас приїдуть китайці, араби, турки, бо бракуватиме робочих рук. Зміна структури населення за рахунок мігрантів може ускладнити соціальні процеси в країні. Тому держава вже нині має дбати про посилення допомоги молодим сім"ям.

Водночас головний геріатр (лікар, що опікується проблемами літніх людей)  Міністерства охорони здоров"я Віра Чайковська, 54 роки, переконана: соціальні програми слід розробляти не лише для молоді, а й для людей похилого віку. Це підвищить їхню соціальну активність.

— Старим теж треба себе проявляти, а не лише лікувати хвороби, — зазначає вона.

Зараз ви читаєте новину «Держава має більше допомагати молодим сім"ям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути